Lär dig allt om saftning och syltning

Tips & Råd för saftning, syltning

Förberedelser:

  • Läs igenom receptet noga, försäkra dig om att du har alla ingredienser, rätt mängd och alla redskap du behöver tillgängligt.
  • Till gelé ska bären vara knappt mogna eller precis mogna, medans det till saft är bäst med fullmogna eller övermogna bär. Välj frukt och bär av högsta kvalitet. Rensa bort allt som är skadat och insekts angripet på frukten. 
  • Värm upp burkar/glasflaskor i varmt vatten innan du sköljer dem i  ATAMON och häller på saften/sylten så att glaset inte spricker.
  • Dubbla aldrig ett recept, gör flera omgångar istället. Gör dem efter varandra eller i två grytor samtidigt.

  • Glöm inte skölja burkarna/glasflaskorna i ATAMON-lösning innan du fyller dem. Ju bättre och mer noggrann du är med renlighet och hygien, desto bättre slut­resultat får du och slipper mögel och jäsning. Därmed en syltning som håller längre.
  • Använd rena redskap när du exempelvis tar sylt ur en burk. Använd aldrig fingrarna. Lägg aldrig tillbaka något i burken igen.

Att tänka på:

  • Skumma den färdiga sylten/marmeladen/saften väl innan de hälls upp på burkar/flaskor. Skummet är orent och ger lätt upphov till mögel och jästsvampar. 
  • Använd gamla syltburkar som du köpt i affären, de har väl förslutande lock. Använd enbart burkar och flaskor av glas. Plastkärl går bra i frysen, men läm­par sig inte för konservering. 
  • Förslut burkarna väl. För att förhindra uppkomst av mögel, jästsvampar och för att uppnå längsta hållbarhet tillsätter man ATAMON och häller smält Pingvin Syltparaffin (glöm inte bomullstråden, se förpackningen) i burkarna över sylten/marmeladen etc. (inte saft). Torka sedan av kanten med bomull doppad i ATAMON-lösning. Sätt på locket omedelbart. När konserven kallnar drar den ihop sig och det bildas ett vakuum som gör att locket sugs fast.
  • Fyll burkarna ända upp till kanten. Om man vill använda Pingvin Syltparaffin får man spara ca 1 cm.
  • Om du får mögel i en burk måste den slängas. Det finns mögelgift i hela burken.
  • Förvara konserverna svalt eller i kylskåp. 

Övrigt:

  • Bär och frukt utan socker kokas med lock. 
  • Bär och frukt med socker kokas utan lock. 
  • Om du ska koka citrusmarmelad använd helst en rostfri gryta. Syran i frukterna passar inte bra ihop med aluminium.
  • Titta till burkarna ibland så att de inte står och jäser.

 

Frågor?