Fikon & Fläderbär
Fikonet betraktas allmänt som en frukt men egentligen är det en blomma som har inverterat i sig själv och fröna utgör själva frukten.
Fikonet innehåller mer fibrer än någon annan vanlig frukt eller grönsak. Fikon innehåller näringsämnen som är särskilt viktiga för dagens människor som lever ett hektiskt liv: fibrer, järn, kalcium mm. Dessutom innehåller fikon inget fett och kolesterol. Fikonet har under många år använts som surrogat för kaffe. Frukten innehåller ett enzym som anses underlätta matsmältningen och används inom läkemedelsindustrin. Den anses också vara en bra hjälp för människor som vill sluta röka. Fikon innehåller även en kemikalie som förlänger hållbarheten i bakverk samt medverkar till att behålla bakverkets naturliga fuktighet. Därför började man redan 1892 att sälja torkade fikon till bakverk i USA.
Fikon mognar i allmänhet inte hos oss utan skördas i medelhavsländerna.
De färska frukterna kan variera i färg från ljusgrönt över brunt till svanblått. Det är ömtåliga frukter, som inte tål stötar. När de torkas blir färgen ljusbrun eller mörkare och sockerkoncentrationen, som redan från början är stor; stiger.
Torkade fikon importeras i stor omfattning.
Fläder är en stor buske eller litet träd som kan bli fem meter högt. Grenar och kvistar har ren vit märg. Bladen sitter motsatta, de är parbladiga med ett uddblad, liksom hos de övriga arterna i släktet flädrar (Sambucus). Fläder blommar från midsommar till mitten av juli, blommorna är gräddvita med ljusgula ståndarknappar och sitter i vida, platta blomställningar. Den fräna lukten lockar till sig små flugor som sköter pollineringen. I september mognar bären. De blir först röda men mogna är de svarta och glänsande, artnamnet nigra betyder svart och syftar på frukternas färg.
Fläder får inte förväxlas med druvfläder (S.racemosa) och sommarfläder (S.Ebulus) som båda är giftiga. Druvfläder är också en buske men där är grenarnas märg brun. Den blommar redan i maj med små gulvita blommor i runda klasar. I slutet av juli mognar de oätliga röda bären som sitter samlade som i en druvklase. Sommarfläder är en storvuxen ört, drygt meterhög, med blomställningar och frukter som hos fläder, men skiljer sig från denna också genom sina röda ståndarknappar. Sommarfläder förekommer sparsamt i södra Sverige och hela växten är giftig.
Användning: Fläder odlas ofta som prydnadsbuske och flera olika namnsorter förekommer, till exempel flikbladig fläder (´Lacinata´). Färska eller torkade blommor kan användas till saft, dricka, te eller som krydda i kräm, sylt och saft på rabarber eller krusbär. Bären kan användas till gelé, saft, marinad och chutney. De kan även dryga ut andra bär i saft. Tänk på att det endast är blommor och bär som kan användas på flädern. Resten, blad, bark m.m. är giftigt.
Källa: Livsmedelsverket/ www.livsmedelssverige.org