Lär dig allt om saftning och syltning

Aprikoser

Aprikosen är en rund, mjuk stenfrukt ungefär lika stor som ett plom­mon. Frukten, som i södra Sverige kan mogna mot södermur, är fjunig, gulfärgad med rödaktiga fläckar. Frukten är rik på A-vitamin. Bör förvaras i kylskåp. 

Frukten syltas knappt mogen. Skall frukten syltas hel och skalen vara kvar, måste den pickas djupt. Skall fruktskalet avlägsnas, slås först ko­kande vatten över. Efter ett par min går det lätt att få bort skalen. Bästa smaken och färgen finns i skalen. 1 kg frukt minskar med 100 g om skal och kärnor tas bort. 

Säsong: augusti/september. 

Redan för 3000 år sedan odlade man aprikoser i Kina. Idag köper vi färska aprikoser på sommaren. De importeras från länderna kring Medelhavet och Amerika. Aprikoser äts naturella eller kan kokas till kompott, marmelad eller köras i mixer och användas som sås till t ex glass.

Frågor?