Lär dig allt om saftning och syltning

Mynta & Nypon

Mynta är en flerårig örtväxt som odlas i många trädgårdar. 
  
Det finns bl.a. grön-, peppar- och krusmynta. 

Pepparmyntan har små blålila blommor. Bladen och de små skotten innehåller eteriska oljor och skördas vid blomningstid. 

Mynta används oftast torkad men kan även användas färsk. Om man vill torka örten ska man plocka den strax innan den blommar. 
  
Grönmyntan används bl.a. till lammkött, grönsa­ker och te. 

Pepparmynta används för framställning av det kylande och sammandragande ämnet mentol eller mint som det kallas i dag­ligt tal. 
  
De starkt smakande bladen är goda att koka te på. 

Krus­myntan används bl.a. till doftbuketter. 

Pepparmynta och Krusmynta används även till gelé. 

Att göra avkok på krusmyntans blad till te (helst före blomning för bästa smak och doft) sägs vara bra för magen och befrämja aptiten.

Nypon finns i hela landet och i olika former, från små ovala bär till häckrosens stora runda. 

Nypon är rika på C-vitamin och karaten. 
  
De används huvudsakligen torkade till att göra soppa på. 

Nyponen som växer i trädgården passar bra till syltning. 

Det är lite pyssligt att till­reda nypon innan man kan använda dem. Först ska de rensas och de­las och sedan kärnas ur. Svinnet blir ganska stort - ca 500g per kg när kärnorna är borttagna. 
  
Av nypon kan man göra allt från saft och marmelad till att smaksätta vin. 
Till vin används torkade nypon.

Frågor?