Krusbär, Kvitten & Körsbär Den vildväxande krusbärsbusken finns i backar, stenrös och glesa skogar. Ursprungligen är den förvildad men numera är den helt naturaliserad. Arten är vanlig i södra och mellersta Sverige men förekommer även i södra Norrland. Den är en av våra vanligaste odlade bärbuskar och många olika sorter förekommer. Krusbär är en tornig buske som blommar redan i april-maj med oansenliga blommor. Bären är välsmakande, ofta styvt borsthåriga. De första bären mognar i juli och är vanligen gulgröna. De är C-vitamin- och pektinrika. Sorter som mognar sent på året kan ha mörkt röda, gula, gröna eller violetta bär. Mogna bär är inte pektinrika och kan därför inte kokas till gele utan tillsatts av Gul eller Röd Melatin. Kvitten är en gammal kulturväxt. Päronkvitten är päronformade, äppelkvitten är runda. De är fjuniga och citrongula när de är mogna. Frukten är hård och kan icke ätas rå. Den kokas ca 1 tim och är mjuk när man kan sticka en strumpsticka igenom. Kvitten är en av våra mest pektinrika frukter och passar därför utmärkt till gelé och marmelad. Japansk kvitten är en prydnadsbuske med högröda blommor. Frukten är liten, stenhård och doftar gott. Den används bl.a till gelé. Säsong: oktober-november. Körsbär har odlats i Kina i över 4000 år. Körsbär är en stenfrukt som är släkt med plommonet. Man delar in dem i två grupper; sötkörsbär och surkörsbär. Sötkörsbär växer på stora träd som förekommer vilt i nästan hela Europa, Väst- och Centralasien. Sötkörsbären odlas även på många håll i Sverige. Sötkörsbären kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer som är mycket uppskattade tillhör sötkörsbären. Högsäsongen är maj-augusti. Surkörsbär härstammar från Främre Asien och de förekommer endast i odlad form i Europa. Träden är mindre än sötkörsbärens och frukterna är syrliga och mörkröda. Några exempel på surkörsbär är brun körsbär, skuggmoreller och klarbär. Surkörsbär passar bäst till matlagning och konservering. Tips! Se till att stjälken sitter kvar när du köper bären. Annars spricker bäret lätt precis där stjälken suttit och bäret blir dåligt. Mandeln i körsbärsstenarna ger en god mandelsmak. Mandeln innehåller dock ett giftigt ämne som kallas blåsyreglykosid och man bör därför bara använda 1/10 av körsbärsstenarna för att få mandelsmak på sylten. Stenarna i 1 kg körsbär väger ca 100g.