Lär dig allt om saftning och syltning

Björnbär, Blåbär & Odon

Björnbär växer vilt i såväl Europa som Nordamerika. I södra Sverige finns ganska rikligt med vilda björnbär. 
  
Karakteristiskt för alla björnbärsarter är att frukterna inte lossnar från fruktbotten vid mog­nad, som hallon, utan de följer med bären vid plockning. 

Björnbär är mycket fiberrika och aromatiska. Bären sköljs försiktigt, lämpligen genom att lägga dem i en sikt som sänks ner i rikligt med kallt vatten. När de är rena lyfts sikten upp och bären får rinna av. 

Björnbär passar till desserter, marmelader, tårtor, saft och kräm. De lämpar sig bra för infrysning. 
  
Svenska björnbär mognar i augusti-september. 

Förvara björnbär i kylskåp.

Blåbärsriset hör tilll jungväxterna. 
  
Blåbären är goda att äta färska, men ger även god sylt, saft och marmelad. 

Vi använder bara 5% av det som finns i skogen, resten är mat åt djuren. 

Bären innehåller ett ämne som har en antibakteriell verkan. Sylt på blåbär blir lätt möglig och bör därför hanteras extra noga för att hållbarheten ska bli längre. Det är därför extra viktigt att tillsätta ATAMON och att förvaringsburkarna paraffineras med PINGVIN Syltparaffin. 

Bären sköljs i rikligt med kallt vatten och sorterar sig själva genom att de mjuka, dåliga bären flyter upp. Bären får rinna av på sikt. 

Odon eller "falska blåbär" syltas som blåbär.

Frågor?