Lär dig allt om saftning och syltning

Äpplen

Äpplet är en av de äldsta frukterna och användes redan på stenåldern. 
  
Vi importerar en hel del från bl.a. Australien och Nya Zeeland. 
För att främja svensk äppelodling har man infört importförbud på äpplen från augusti till december. 

De svenska äppelsorterna mognar på hös­ten. Stora äppelodlingar finns framför allt i Skåne. Det finns gula, röda och gröna äpplen i en mängd olika smakvariationer. 

Äpplen är inte speciellt vitaminrika men de innehåller en hel del spårämnen och kostfibrer. Äpplen är saftiga, söta och friska i smaken och är ett bra mellanmål. 

Äpplen ska förvaras i mindre mängder i plastpåse i kylen. 
Äpplen avger etylengas och ska inte placeras nära blommor. Etylengasen gör att blommorna vissnar fortare. 

Till syltning passar syrliga sorter bäst, ex. Gravensteiner, Katja, James Grieve, Stark's Earliest och Cox Pomona. 

Importerade äpplen behandlas med antimögelmedel samt vax för att skalet inte ska torka. Skala därför alltid äpplena innan de äts. 

I Sverige äter vi ca 17 kg äpplen per person och år.

Frågor?