Lär dig allt om saftning och syltning

Ananas, Apelsiner, Citroner & Grapefrukt

Färsk ananas består av sammanväxta bär och därför liknar frukten en kotte. Det fjälliga skalet och stocken inuti är inte välsmakande. 

En mogen ananas ska ha guldbrun färg utan mjuka, mörka fläckar. Omogna frukter har ett grönaktigt hårt skal och har smaklöst, träigt fruktkött. 

Ananasen är inte speciellt rik på vitaminer men innehåller desto fler spårämnen ex. kalium. Mogen ananas ska förvaras svalt, +5 till 8 dc. Omogen frukt mognar om den förvaras i rumstemperatur. 

Ananas importeras till Sverige från bl.a. Elfenbenskusten och Azorerna. Den går att köpa i Sverige året runt.

Dessa frukter hör till citrussläktet som också innefattar clementiner, mandariner och pomeranser. 

Av citrusfrukter kan man tillaga allt ifrån saft och marmelad till kompott. Apelsiner finns att köpa året om i Sverige. Näst efter bananer är det vår största importfrukt och de im­porteras bl.a. från Spanien och Marocko. Syrliga sorter är lämpligast till saft och marmelad. Det finns blonda apelsiner med gult fruktkött och blodapelsiner med rött fruktkött. 

Apelsiner är en viktig C-­vitaminkälla och vitaminerna bevaras bäst om man äter frukten färsk. Citroner finns i både gula och gröna sorter. De gröna är omogna ci­troner som används mycket i exportländerna Italien, Spanien och Is­rael. Smaken och saftigheten på gula och gröna citroner är den samma. 

Grapefrukt har fått sitt namn genom att frukten växer i klasar. Den importeras bl.a. från Israel och USA. Grapefrukten har mycket saftigt fruktkött med en ganska besk smak och inslag av sega hinnor. Det finns en blond variant samt en blodgrapefrukt som är mil­dare och sötare i smaken. 

Kumquat är en orangefärgad citrusfrukt. Den är stor som en valnöt och äts oftast oskalad. Smaken är besk ut­anpå och söt inuti om den är mogen. Man kan använda den till att dekorera med. Syltad är den god som tillbehör till kött. 

Clementiner upptäcktes i början av 1900-talet i en trädgård i Afrika. Clementiner är en korsning mellan mandarin och pomerans.


 
Frågor?