Tips & Råd

Läs igenom receptet noga, försäkra dig om att du har alla ingredienser, 
rätt mängd och alla redskap Du behöver tillgängligt. 

Till gelé ska bären vara knappt mogna eller precis mogna, medans det 
till saft är bäst med fullmogna eller övermogna bär. 

Dubbla aldrig ett recept, gör flera omgångar istället. Gör dem efter 
varandra eller i två grytor samtidigt. 

Välj frukt och bär av högsta kvalitet. Rensa bort allt som är skadat och insektsangripet på frukten. 

Värm upp burkar/glasflaskor i varmt vatten innan du sköljer dem i 
ATAMON och häller på saften/sylten så att glaset inte spricker. 

Glöm inte skölja burkarna/glasflaskorna i ATAMON-lösning innan du fyller dem. Ju bättre och mer noggrann du är med renlighet och hygien, desto bättre slut­resultat får du och slipper mögel och jäsning. Därmed en syltning som håller längre. 

Om du får mögel i en burk måste den slängas. Det finns mögelgift i hela burken. 

Skumma den färdiga sylten/marmeladen/saften väl innan de hälls 
upp på burkar/flaskor. Skummet är orent och ger lätt upphov till mögel och jästsvampar. 

Använd gamla syltburkar som du köpt i affären, de har väl förslutande 
lock. Använd enbart burkar och flaskor av glas. Plastkärl går bra i frysen, men läm­par sig inte för konservering. 

Fyll burkarna ända upp till kanten. Om man vill använda Pingvin 
Syltparaffin får man spara ca 1cm. 

Förslut burkarna väl. För att förhindra uppkomst av mögel, 
jästsvampar och för att uppnå längsta hållbarhet tillsätter man 
ATAMON och häller smält Pingvin Syltparaffin (glöm inte bomullstråden, se förpackningen) i burkarna över sylten/marmeladen etc. (inte saft). 
Torka sedan av kanten med bomull doppad i ATAMON-lösning. Sätt 
på locket omedelbart. När konserven kallnar drar den ihop sig och det bildas ett vakuum som gör att locket sugs fast. 

Förvara konserverna svalt eller i kylskåp. 

Använd rena redskap när du exempelvis tar sylt ur en burk. Använd aldrig fingrarna. Lägg aldrig tillbaka något i burken igen. 

Bär och frukt utan socker kokas med lock. 
Bär och frukt med socker kokas utan lock. 

Om du ska koka citrusmarmelad använd helst en rostfri gryta. 
Syran i frukterna passar inte bra ihop med aluminium. 

Titta till burkarna ibland så att de inte står och jäser.