Grundrecept & Beskrivningar

Atamonlösning 
Används till sköljning av glas, burkar, flaskor etc. 
Blanda 1 tsk pulver eller 2 tsk flytande Atamon med 1dl varmt vatten. Torka även av kanten på burken med bomull doppat i lösningen innan du tillsluter kärlen. Oan­vänd Atamon-lösning kan förvaras i tillsluten flaska. Denna lösning hjälper dig få dina burkar optimalt rena innan du fyller dem med sylt/marmelad etc. 

Inläggningsättika 
Ättikssyra eller ättikssprit som späds med vatten enl. flaskans anvisning. 
1 liter inläggningsättika = 
2,4 dl ättikssyra och 7,6 dl vatten eller 
4 dl ättikssprit och 6 dl vatten eller 
5 dl vinättika och 5 dl vatten. 

Ättiksinläggningar 
Ättiksinläggningar blir bra med sötningsmedel. Tillsätt 1 tsk Atamonpulver eller 2 tsk flytande Atamon per liter inläggningsättika. 

Blanchering 
Innebär en kort upphettning i kokande vatten med påföljande avkylning i rinnande kallt vatten. Blanchering gör att enzymverksamheten hejdas, varvid nedbrytnings­processerna upphör och luften drivs ut ur cellerna. Med blanchering bevaras smak, färg och vitamin. Blanchering görs enklast genom att lägga grönsakerna i en trådkorg som sänks ned i kokande vatten. Byt vatten för varje sorts grönsak. Några grönsaker mörkfärgas snabbt. För att förhindra detta tillsätt 1/2 krm askorbinsyra per liter blancheringsvatten. Den blancherade grönsaken avkyls under rinnande kallt vatten och får därefter rinna av i en sil. Förpacka helt kalla grön­saker, märk förpackningarna och lägg dem i frysen så snart som möjligt. Frysta grön­saker tinas ej före kokning. Lägg dem i kokande vatten med 1 msk salt per liter vatten. Frysta grönsaker till råkostsallader tinas i kylskåp 1 dygn, 4-6 tim i rumstem­peratur, 2 tim i rinnande vatten. 
Persilja, dill och andra kryddörter sköljs, torkas och delas i små buketter, som slås in i aluminumfolie och förvaras i fryspåse eller aromtäta plastburkar. 

Skållning 
Består i att upphetta ett föremål, t.ex. en sked, i kokande vatten för att göra den så steril som möjligt, upphetta frukt eller grönsaker en kort stund i kokhett vatten för att de sedan lätt skall kunna skalas, t.ex. persikor, plommon och lök. 

Skumma av 
Man låter sylten/saften etc. koka försiktigt. Det skum som kommer upp till ytan tar man försiktigt bort, genom att lyfta precis under skummet med en hålslev. Upprepa detta tills skummet är borta. Skummet är orent och ger lätt upphov till mögel och jästsvamp.