Kalkonstek Rammen-style

Publicerad: 18:06 fågel | kalkon

Kalkonstek Rammen-style
- 4 personer –

700-800g kalkonlårfilé från Åke P
flingsalt
1 liter kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
grönsaker, t ex sparris, lök, broccoli, morötter, svamp och persiljerot

Hetta upp en stekpanna, strö på flingsalt och stek kalkonen med skinnet ner tills den fått fin färg. Vänd på köttet och ställ in pannan i ugn, 125 grader i ca 25 minuter (tills köttet är genomstekt men inte överstekt). Ansa och skär grönsakerna i fina bitar. Kok dem i omgångar i saltat vatten tills de är klara men fortfarande spänstiga. Skär kalkonen i skivor och servera denna i djupa tallrikar tillsammans med mycket grönsaker och het buljong.

Dryckestips: Collet Brut (nr 7777)
Collet Brut på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök Åke P's hemsida!
Klicka här för att komma till Åke P!
JAN12

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost

Publicerad: 18:04 kött | vildsvin

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost
- 4 personer -

500g vildsvinsfärs från Åke P
1 stort ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk 3%
4 msk hoisinsås från Blue Dragon

till råkosten:
10 cm gurka, 1 st morot, 1 bit rödkål
1 bit vitkål, 1 bit salladskål, 1 liten rödlök
färska örter, mynta och koriander
1 tsk krossad vitlök
1 tsk socker
1 tsk fisksås
1 tsk pressad lime
1 msk hackad chili

Ris och extra hoisinsås till servering

Börja med råkosten; Strimla alla grönsaker och hacka örterna grovt. Vispa samman en dressing av vitlök, socker, fisksås, lime och chili. Vänd sedan i de strimlade grönsakerna och örterna. Våt råkosten vila en stund i kylen.
Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, hoisin och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 8 fina biffar och stek dessa i en klick smör.
Servera biffarna tillsammans med råkost, ris och hoisinsås.

Dryckestips: Korta Viognier Roussane (nr 6399)
Korta Viognier Roussane på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök Åke P's hemsida!
Klicka här för att komma till Åke P!
JAN12

Hjortfärsbiffar med lök och ägg

Publicerad: 18:01 kött | hjort

Hjortfärsbiffar med lök och ägg
- 4 personer -

500g hjortfärs från Åke P
1 stort ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk 3%
0,5 dl rostad lök
1 msk smör
2 st silverlökar
4 st vaktelägg
broccoli, sky och råstekt potatis till servering

Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, lök och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 4 fina biffar och stek dessa i en klick smör. Skiva löken och stek den långsamt i smör tills den blir mjuk nästan lite genomskinlig, smaksätt med flingsalt. Stek vakteläggen. Lägg upp biffarna, skeda på löken, slå på lite sky och avsluta med ett nystekt vaktelägg. Servera tillsammans med broccoli och potatis.

Dryckestips: Korta Barrel Selection Reserva Cabernet Sauvignon (nr 2098)
Korta Barrel Selection Reserva på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök Åke P's hemsida!
Klicka här för att komma till Åke P!
JAN12

Älggryta

Publicerad: 17:57 kött | älg

Älggryta
- 8 personer -

1,5 kg älgbog från Åke P
4 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré av god kvalitet
1 msk farinsocker
färska örter, t ex timjan, rosmarin och lagerblad
5 dl rött vin
1,5 l kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat,
selleri, morötter, palsternacka, lök, svamp

Putsa och skär köttet i fina bitar, lägg det i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. Slå bort vattnet och skölj av köttet så att alla orenheter försvinner.
Hetta upp en rymlig kastrull, bryn smör, tomatpuré, farin och mjöl någon minut, lägg i köttet och slå på vin och fond. Låt grytan koka sakta i ca 45 minuter. Skala och skär lök, rotfrukter och svamp i fina bitar, bryn dem hastigt i stekpanna och lägg ner dem i grytan. Låt det koka sakta ytterligare ca 1 timme tills köttet känns mört. Smaka av såsen med salt och peppar och servera tillsammans med t ex pressad potatis och svartvinbärs gelé.

Dryckestips: Château Grandis (nr 3000)
Château Grandis på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök Åke P's hemsida!
Klicka här för att komma till Åke P!
JAN12

Pulled lamm-sliders

Publicerad: 17:53 kött | lamm

Pulled lamm-sliders
- 4 personer, 8 små sliders -

800g lammbog från Åke P
1 flaska 961 Libanesisk Pale Ale
1 dl Jack Daniels BBQ-sås
salladsgrönsaker
majonnäs
hamburgerbröd, hembakade eller färdigköpta

Dela bogen i bitar, lägg den i en kastrull, slå på öl och bbq-sås. Smaksätt med svartpeppar och flingsalt. Låt köttet puttra under lock i ugnen, 100 grader i ca 5 timmar tills det är mört och faller sönder. Ta upp köttet och sila skyn. Låt skyn koka samman på spisen tills den får fin konsistens och bra smak. Dra isär köttet, slå på lite sky och montera fina små sliders.

Dryckestips: 961 Beer Lebanese Pale Ale (nr 88188)
961 Beer Lebanese Pale Ale på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök Åke P's hemsida!
Klicka här för att komma till Åke P!



Hamburgerbröd
- ger ca 12 fina små bröd -

25g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk 3%
1 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
5,5-6 dl vetemjöl special
1 ägg
0,5 dl sesambröd

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och honung och till sist saltet. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Platta ut degen och stansa ut bröden. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla bröden tunt med ägget. Strö på sesamfrön och grädda ca 10 minuter i 200 grader.
JAN12


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!