Banoffee pie

Publicerad: 13:31 kaka | dessert | tårta

Många letar efter ett bra Banoffee-recept, varsågod, här är vårt favoritrecept!

Banoffee pie – banan/kolapaj

300g digestivekex
150g smör
1 tsk mald kardemumma
1 burk Törsleff Karamelliserad mjölk
2 st bananer
2 dl vispgrädde
50g choklad, riven
rostade mandelflakes
färska hallon

Smula kexen i en mixer tillsammans med kardemumman. Smält smöret och slå det varmt över kexen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda kakbotten, 175 grader,i 8-10 minuter, låt den sedan kallna i kylen. Bred försiktigt ut kolasmeten över kakbottnen. Skiva bananerna och lägg dem jämt över kolakrämen. Vispa grädden och bred den över bananerna. Avsluta med riven choklad, mandel och hallon.
SEP30

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter

Publicerad: 22:26 kött | vilt | ÅkeP

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter
4 personer

ca 600-800g älgryggbiff från ÅkeP, 4 biffar

300g skalad fast potatis
300g skalad palsternacka
300g skalad morot
smör och rapsolja

1 dl finhackad scharlottenlök
100g färska kantareller, ansade och delade
100g skogschampinjoner, ansade och delade
1 msk smör, inte margarin
2 tsk koncentrerad viltfond
2 dl cremé fraiche

Skiva rotfrukterna tunt, stek tills de är knapriga och gyllenbruna, smaksätt med salt och peppar.
Hetta upp smöret i en kastrull, stek lök och svamp på hög värme. Slå i fond och cremé fraiche, låt det koka upp och smaka av med salt, peppar och örter.
Grilla eller stek biffen och servera den tillsammans med sås och råstekta rotfrukter.

Dryckestips Petit Clos Penat Garnatxa Syrah (nr 2784)
Petit Clos Penat på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök ÅkeP's hemsida! Klicka här för att komma till ÅkeP!
SEP17

Anka med kål och misopuré

Publicerad: 22:17 fågel | ÅkeP

Anka med kål och misopuré
3-4 personer

1 hel anka från ÅkeP

1,5 dl salt
0,75 dl flytande honung

5 dl tärnade rotfrukter och lök
5 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
2 dl rödvin
1 dl balsamicovinäger
färska örter, t ex timjan, rosmarin och salvia
1 msk smör

1 kg mjölig potatis
3 dl mjölk 3%
50-100g smör
1-2 påsar Blue Dragon Misosoppa

4 dl strimlad svart- eller grön-kål
1 msk smör

Rör 2 l kallt vatten, salt och socker i en skål tills allt löst sig. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke, ställ den i kyl 1 dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop, bind ihop benen med steksnöre. Lägg ankan i en ugnssäker form med bröstsidan ner och ställ in den nederst i ugnen på 160 grader i 40 minuter. Vänd på ankan, slå bort fettet och stek ytterligare 40 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader de sista 5 minuterna.
Skala och koka potatisen mjuk, låt den rinna av och vispa sönder den. Tillsätt varm mjölk, smör, miso och salt. Vispa moset fluffigt.
Gör såsen under tiden; bryn grönsaker och örter, slå på buljong, vin och vinäger. Reducera såsen till ca halva mängden återstår. Smaka av och ställ den åt sidan. När det är dags att servera så koka upp såsen och rör i en klick smör.
Hetta upp en kastrull med smör, lägg i kålen och bryn den på hög värme, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Kålen är klar när den är krispig.
Tranchera ankan snyggt, servera den tillsammans med mos, sås och kål.

Dryckestips Domaine de la Roche Trouée Rouge (nr 4625)
Domaine de la Roche Trouée på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök ÅkeP's hemsida! Klicka här för att komma till ÅkeP!
SEP17

Ragu på rådjur och rödvin

Publicerad: 22:11 kött | vilt | ÅkeP

Ragu på rådjur och rödvin
6 personer

ca 1,2 kg grytbitar av rådjur från ÅkeP
200g magert rökt sidfläsk
2 st palsternackor
2 små gula lökar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 dl kalvbuljong (egen eller från koncentrat)
4 dl rött vin
15 st inlagda syltlökar, avrunna
några kvistar timjan och rosmarin

Klyfta löken, strimla fläsket och skär palsternackan i bitar. Hetta upp en rymlig gryta, lägg i fläsket och när det börjat släppa fett så bryn hjortköttet hastigt på hög värme. Tillsätt sedan palsternacka, lök, syltlök och tomatpuré. Låt det bryna ytterligare någon minut under omrörning. Pudra på mjölet, rör om och tillsätt sedan vin och buljong. Låt grytan sjuda sakta under lock i cirka 1,5 timmar. Grytan är klar när köttet är mört och såsen smakar kraftigt och mustigt. Servera med nyslaget potatismos.

Dryckestips Korta Barrel Selection Cabernet Savignon (nr 2098)
Korta Barrel Selection Cabernet Sauvignon på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök ÅkeP's hemsida! Klicka här för att komma till ÅkeP!
SEP17

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås

Publicerad: 22:04 kött | vilt | ÅkeP

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås
4 personer

2 msk smör
700-800g vildsvinsrygg från ÅkeP

25g smör
0,25 dl vetemjöl
3 dl sky, hemkokt eller från koncentrat
1 dl grädde 40%
1 msk ädelost
1 msk svart vinbärsgelé
2 msk torkade tranbär

4 portioner pressad potatis

Bryn köttet hårt i smör, efterstek i ung på 125 grader till innertemperatur 65 grader. Låt köttet vila några minuter innan det skärs i skivor.
Fräs smör och mjöl i kastrull, tillsätt fond och grädde. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt ädelost och gelé, låt såsen sjuda ytterligare några minuter tills smaken känns bra och såsen är lagom simmig och fin. Smaka av med salt och vitpeppar, gelé och om såsen känns för söt så tillsätt lite balsamvinäger. Sila såsen och tillsätt tranbären innan servering.
Servera köttet tillsammans med sås och pressad potatis.


Dryckestips Champagne Collet Brut (nr 7777).
Champagne Collet Brut på Systembolaget

För recept, tips, idéer, stektemperaturer och allt annat Du vill veta om fågel och vilt - besök ÅkeP's hemsida! Klicka här för att komma till ÅkeP!
SEP17

London!

Publicerad: 10:20 tävling

Oj Oj Oj vilken kanontävling! Vinn en Londonresa!
Tävla på - www.twinings.se/london
SEP02


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!