Krondill!

Publicerad: 14:30 salt | smaksättare | grill

Krondill är bland det godaste som finns. Bevara smaken tillsammans med salt - genialiskt, gott och mångsidigt. Plocka dillklasarna och mixa dessa tillsammans med grov- eller fling-salt till ett fint pulver. Strö pulvret på smörpapper och låt det torka (i sval ugn eller i rumstemperatur). Dill-saltet passar perfekt till grillade skaldjur och fisk, som bordssalt till gurkor och andra grönsaker. Det är suveränt gott till stekt sill (det går även bra till strömming även om den inte är lika bra som sillen :).
AUG28

Vildsvisrostbiff

Publicerad: 17:46 kött

Vildsvisrostbiff
4 personer

700-800g vildsvinsrostbiff
smör, flingsalt, svartpeppar och rökt paprikapulver

Dressing:
4 msk mango chutney
2 msk kallpressad rapsolja
finhackad, vitlök, finhackad schalottenlök, finhackad röd chili, finhackade örter, pressad citron, salt och svartpeppar.

Krydda köttet med flingsalt, svartpeppar och några nypor rökt paprika. Bryn köttet i snör och efterstek i ugn, 120 grader till innertemperatur 60-65 grader (livsmedelsverket rekommenderar minst 65 grader). Vispa samman chutney, olja och pressad citron, rör i de hackade grönsakerna till lagom styrka. Ta ut köttet, låt det vila några minuter. Skiva sedan köttet, lägg på fat och skeda på dressingen. Servera som bufférätt eller som varmrätt tillsammans med potatis och grönsaker.

Dryckestips Domaine de la Roche Trouée Rouge (nr 4625)
Domaine de la Roche Trouée på Systembolaget
AUG19

Rib’s med krispig slaw

Publicerad: 17:43 kött | grill

Rib’s med krispig slaw
4 personer

3 kg tunna färska revbensspjäll
2 st gula lökar
3 klyftor vitlök
1 flaska Sweet Baby Rays BBQ-sås

2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
0,5-1 dl Paradiso Kapris
3 dl finstrimlad spets- eller vitkål
1 dl grovt riven morot

Ribs; koka upp en stor kastrull med vatten. Halvera lökarna och vitlöken, lägg dem i kastrullen. Tillsätt svartpepparkorn och rikligt med salt. Dela revbenen på mitten så att de ryms i kastrullen och täcks helt med vatten. Koka dem långsamt under lock i cirka 1 ½ timme. De är färdiga när köttet börjar lossa från benen. Ta upp revbenen och torka det med hushållspapper och pensla dem med Sweet Baby Rays BBQ-sås. Grilla dem på medel varm grill och pensla på mer BBQ-sås under grillningen. När ribbsen har fått fin färg så är de färdiga att servera tillsammans med slaw.
Slaw; blanda crème fraiche, majonnäs och kapris Vänd ner kål, morot och smaka av med salt och svartpeppar.

Dryckestips Petit Clos Penat Garnatxa Syrah (nr 2784)
Petit Clos Penat på Systembolaget
AUG19

Collet toast

Publicerad: 17:41 vegetarisk | snax | förrätt

Collet toast
4 personer

8 små skivor surdegsbröd
3-4 msk smör (inte margarin)

200g kantareller, ansade och delade
200g champinjoner, ansade och delade
2 st schalottenlökar, skivade
2 msk smör (inte margarin)
4 msk vispgrädde

8 små skivor surdegsbröd
3-4 msk smör (inte margarin)

blandade nötter, grovt hackade och rostade
smörgåskrasse

Hetta upp en stekpanna och bryn smöret, lägg i brödet och stek dem gyllenbruna på båda sidor. Ta upp och lägg åt sidan. Hetta upp stekpannan igen, lägg i smöret och bryn svamp och lök. Slå i grädden och smaksätt med svartpeppar och flingsalt. Skeda upp svampragun på toastarna, strö över nötter och krasse.

Dryckestips Champagne Collet Brut (nr 7777).
Beställ gärna Din Champagne här:
Champagne Collet Brut på Vinportalen
AUG19

Gör mos nu!

Publicerad: 16:29 grill | tillbehör

Att göra äppelmos är fantastiskt enkelt, tänk på att smaka på äpplena innan och anpassa sockermängden efter hur söta äpplena är. Lycka till!

Äppelmos

2,5 kg   äpplen
3-5 kapslar kardemumma
5 st   kanelstänger
3  dl  strösocker
2 tsk   Flytande Atamon

Skölj äpplena, dela dem i kvatar och ta bort skaft och fluga. Skär bort kärnhuset och väg sedan äpplena, det skall vara 2 kg ansade äpplen.  Lägg äpplen, kanel och kardemumma i en kastrull, slå på 3 dl vatten. Låt det koka upp och sedan sjuda i 20 minuter. Rör i sockret och låt det sjuda ytterligare 5 minuter. Slå de mosiga äpplena i en sil eller passeringsvagga och passera moset. Kasta bort skal, kärnor och annat som fastnar i silen. Rör i atamon och slå upp på atamonsköljda burkar (Diska burkarna, rör ut lite atamon i lite hett vatten och skölj ur burkarna.) Förvara i kyl och njut av moset hela vintern!
AUG15


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!