Snabb wok

Publicerad: 20:53 asiatisk | wok | vegetariskt

Gör en god, krispig och snabb wok på säsongens alla fina grönsaker.
Perfekt mat nu när arbete och skola är i full gång!

Snabb wok
- 2 portioner -

2 nystan Blue Dragon Äggnudlar
100g svamp, klyftad
200g wokgrönsaker, färska
1 påse Blue Dragon Stir fry sås, välj Din favorit!

Förbered nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Hetta upp en wok eller stekpanna med lita olja, stek svamp och grönsaker på hög värme. Tillsätt nudlarna och stir fry såsen. Salta efter smak och garnera med tillexempel finstrimlad chili och örter.
AUG29

Dax att njuta av majskolvar!

Publicerad: 13:51 majs | vegetarisk | tillbehör

Ju färskare majsen är desto bättre blir resultatet!  Så, vänta inte utan koka kolvarna direkt! Mitt bästa recept kommer här.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Skala och rensa majskolvarna. Lägg dem i kokande vatten och låt de koka sakta under
lock i 25-35 minuter (beroende på sort, storlek och hur mogna de är). Majsen är färdig när kornen känns mjuka. Smaksätt
gärna vattnet med någon nypa socker men vänta med saltet till efter kokningen (saltet kan göra kornen hårda och sega).
När det är dags att äta så servera tillsammans med flingsalt och mjukt smör.
AUG21

Gör något gott av zucchini

Publicerad: 08:00 tillbehör | vegetariskt | grill

Zucchini blir ett gott och bra tillbehör, denna enkla variant brukar jag låta puttra på grillen under tiden jag grillar. Då är allt klart samtidigt och så kan man laga all mat ute.

Vitlökszucchini
- 4 personer -

Dela 2 zucchini, gärna en gul och en grön i klyftor. Skär bort kärnhuset om det är för grovt och skär den i skivor. Hetta upp lite rapsolja i en kastrull, lägg i zucchinin och smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Låt det fräsa på god värme ca 10 minuter. Avsluta med krossad vitlök, rivet citronskal och finhackad kruspersilja. Servera sedan den till alla typer av grillade rätter.
AUG14

Små fina päron

Publicerad: 13:00 päron | dessert | grill

Ta hand om de fina små päronen! Det är väldigt enkelt att koka in päron och är jättegoda med lite vaniljglass. Har Du grillat så lägg dem några minuter på grillen så att de bli ljumna.

Inlagda päron

8 små päron
3 dl råsocker strö
1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj från Törsleff Vaniljkvarn
0,5 tsk citronsyra

Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Slå 8 dl vatten i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och lägg den i kastrullen eller tillsätt kvarnvaniljen. Slå i sockret och låt det koka upp. Lägg i päronen och låt de sjuda sakta i ca 20 minuter. Päronen skall vara genomkokta men fortfarande fasta. Lägg päronen försiktigt i rena glasburkar och slå på lagen. Stäng burkarna och kyl dem så fort som möjligt.
Smaksätt gärna päronen genom att låta stjärnanis, kardemumma, ingefära eller kanel koka med.

AUG12

Jordnötsfrosting!

Publicerad: 08:43 kaka.jordnötssmör

Oj oj oj så gott! En riktig höjdare med rik smak av jordnötter och jättefin konsistens, så, sätt igång att vispa :)

Cupcake- och tårt- topping med jordnötssmör

2 dl florsocker
2 dl Green Choice Jordnötssmör Smooth
50g smör
1 tsk Törsleff Vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde

Vispa florsocker, vaniljsocker, jordnötssmör och smör i 5 minuter på högsta fart tills det blivit en jämn och fluffig crème. Rör i grädden och vispa ytterligare 1 minut. Bred toppingen på de avsvalnade muffinsen eller på tårtan.

AUG08

Äppelchutney

Publicerad: 10:08 tillbehör | äpplen

En riktigt god chutney att servera till kraftiga och väl mogna ostar.

Äppelchutney

500g gröna äpplen, skalade, urkärnade
1 dl finhackade schalottenlökar
2 msk färsk, riven ingefära
1 tsk malen kanel
3 dl  strösocker
1 dl  äppelcidervinäger
2 dl  sultanrussin

Skär äpplena i tärningar, ca 0,5 cm. Lägg alla ingredienser i en tajt kastrull och låt det koka upp. Låt det sedan sjuda salta tills äpplena har mjuknat. Smaka av med salt, socker och vinäger. Slå upp på rena burkar, tillslut och kyl. Om Du vill förlänga hållbarheten så skölj ur burkarna med atamonlösning och tillsätt atamon enligt instruktionerna på förpackningen.
AUG07

Chunky äppelmos

Publicerad: 09:33 äpplen | tillbehör | grill

Om Du vill göra mos utan att passera det så funkar detta receptet utmärkt. Förutom att man sparar lite disk så får man ett lite "chunky" mos med fin konsistens. Smaksätt gärna moset med vanilj, pepparrot, ingefära eller kardemumma.

”Chunky” äppelmos

1 kg äpplen (skalade, urkärnade och klyftade)
3-4 dl socker
1 dl vatten
2 msk pressad citron
1 tsk citronsyra

Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft. Koka upp på svag värme, skumma av orenheter och låt äpplena sjuda i 15 minuter. Rör om ett par gånger. När äpplena är mosiga, strö på citronsyran och vispa kraftigt. Slå upp på rena burkar och förvara kallt. För att förlänga hållbarheten tillsätt Atamon enligt förpackningens anvisningar.

AUG06

Kräftfond

Publicerad: 09:00 fisk | skaldjur

Smaken av kräftor är ljuvlig så ta hand om skalen också. Det är väldigt enkelt att sätta en god fond på skalen, den passar väldigt bra till såser och soppor. Med lite kräftfond i kylen kommer man väldigt långt!

Kräftfond

fräscha skal från 1 kg kräftor
1 msk rapsolja
1 liten    morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
2 små gula lökar
2 msk tomatpuré
4 dl vitt vin
kryddor: vitpeppar, färsk timjan, lagerblad, dillfrö

Skala och hacka grönsakerna. Krossa de stora bitarna skal. Hetta upp olja i en kastrull, bryn skalen och grönsakerna några minuter. Tillsätt kryddor och tomatpuré och låt det bryna ytterligare några minuter. Slå på vin och vatten tills det täcker skalen. Låt det koka upp och sjuda långsamt i 1 timme. Slå upp allt i en finmaskig sil och låt det rinna av. Koka upp fonden och smaka av med salt och kryddor. Kyl den snabbt och förvara fonden i kylen.

AUG06

Vinbärssaft

Publicerad: 09:07 saft | bär | sommar

Röda vinbär passar väldigt bra att safta. Välj väl mogna bär och sätt igång direkt, saften blir godast på nyplockade bär.

Röd vinbärssaft

2 liter vinbär (de behöver inte repas men plocka bort blad och kvistat)
socker
Atamon

Lägg bären i en kastrull, slå på 7 dl vatten. Låt det koka upp och sjuda i 15 minuter under lock. Mosa bären och slå upp massan i silduk. Låt det hänga och rinna av i 1 timme. (Tryck inte, då blir saften grumlig.) Mät upp saften i en ren kastrull, tillsätt 6 dl socker per liter råsaft. Låt saften koka sakta utan lock i 10 minuter, skumma noga av alla orenheter som flyter upp. Skölj ur flaskorna med Atamon och slå upp saften.
Om Du vill att saften skall hålla länge i kylen så tillsätt Atamon (följ instruktionerna på förpackningen).
AUG05


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!