Piggelin!

Publicerad: 13:00 sprit | sommar | drink

För några år sedan var jag med och gjorde boken "Vit Sprit". En fantastiskt fin bok som bara handlar om vita/genomskinliga spritsorter. Ett av de enklaste och populäraste recepten är vår variant av Piggelin. Ta vara på de varma och mysiga kvällarna och blanda Er en piggelin!


Piggelin!
4-6 cl                     Vodka
1 st                        Piggelin
                              Sprite   
Häll vodkan i ett glas, stick i glassen, fyll upp med lite Sprite. Dekorera med limeskal och sen är det bara att njuta!


(Drinkfoto - Gunnar Nydrén)
JUN20

Midsommarsill!

Publicerad: 15:53 fisk | sommar | inläggning

Nu är det hög tid att fixa midsommarsillen! Detta är min absoluta favorit - Brantevikssill - receptet har vi lärt oss av "Skånska Sillakademin". Ingen tid att förlora, sätt igång med att lägga in sillen!


Brantevikssill

1 kg    färska sillfiléer

Lag:
1 dl    ättika, 24%, gärna Perstorp
7 dl    vatten
0,5 dl    salt

Kryddblandning:
4 dl    socker
2 st    gula lökar, hackade
2 st    rödlökar, hackade
3 msk    citronpeppar
3 msk    krossad kryddpeppar
2 msk    krossad vitpeppar
2 st    lagerblad, smulade
1 knippe    dill, grovhackad

Skinna, dra skinnet av sillfiléerna så de blir två, fina bitar. Blanda samman lagen och lägg i filéerna, låt stå i kyl i ett dygn. Ta upp sillfiléerna och låt dem rinna av. Blanda samman kryddblandningen. Varva sillen och kryddblandningen i en hög glasburk, börja och avsluta med ett lager kryddblandning. Vi tillsätter ingen vätska till inläggningen utan låter ingredienserna ”vätska” sig. Låt inläggningen stå några dagar i kylen innan det är dags att smaka. Godas är den efter en vecka i lugn och ro …

JUN17

Rabarber i massor!

Publicerad: 14:50 saft & sylt | sommar

Nu när rabarbern växer så det knakar är det helt rätt att koka rabarbersaft. Vårt favoritrecept är enkelt, vi spetsar den med lite vanilj och citron. Detta är ett bra grundrecept som kan varieras – byt ut en del av rabarberna mot jordgubbar eller hallon, det blir vackert och väldigt gott!

Rabarbersaft

2 kg rabarber 

ca 9 dl strösocker 

2 st citron
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljbitar från Törsleff Vaniljkvarn

Skala och skär rabarbern i småbitar, skala och skiva citronen, dela och skrapa ur vaniljen. Lägg rabarber, vanilj och citron tillsammans med 2 liter vatten I en rymlig kastrull. Låt det koka upp och koka livligt I 5 minuter (under lock). Stäng sedan av plattan och låt det vila I 30 minuter. Rör inte om i saftkoket för då blir saften grumlig. Slå upp allt i en silduk eller finmaskig sil och låt det rinna av utan att pressas. Koka upp saften tillsammans med sockret och låt det koka livligt i 5 minuter. Skumma av orenheter som flyter upp. Slå upp saften i rena flaskor och njut!

JUN13

Äntligen, nu blommar flädern!

Publicerad: 12:14 saft

Passa på nu när flädern blommar och gör världens godaste saft. Gör mycket saft för det är en fröjd att dricka den mitt i smällkalla vintern och bli påmind om den fantastiska sommaren!

Fläderblomssaft

75 st.   fläderblomsklasar

2 kg     strösocker

3 st.     citroner

25g      citronsyra

Plocka 75 fräscha blomklasar, plocka bara blomklasen, inte blad och långa stjälkar. Lägg blomklasarna i en rymlig skål. Skölj citronerna noggrant, skala dem med potatisskalare, lägg skalet på blommorna. Skala bort det vita beska skalet och skär citronköttet i tunna skivor, lägg dem sedan på blommorna. Koka upp 2 liter vattnet tillsammans med sockret. Lös upp citronsyran i lagen och slå den kokheta sockerlagen över blommorna. Tryck till blommorna så att de kommer under ytan (annars blir de mörka och tråkiga). Låt stå övertäckt i ett dygn. Sila saften, bäst blir det med silduk / saftmaja men det går även bra med finmaskig sil. Låt saften hänga i silen några timmar, obs – tryck ej på blommorna, då blir saften grumlig. Slå sedan saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast.
Saften funkar fint att frysa eller slå på fina flaskor och förvara i kylen. Om saften skall förvaras i kyl så skölj ur flaskorna med Atamon och tillsätt Atamon i saften (se instruktionerna på förpackningen).
JUN11


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!