Saft från trädgården!

Publicerad: 14:50 saft

Ett gott sätt att ta vara på äpplena är att safta dem! Busenkelt, snabbt och gott!

Äppelsaft

2 kg   äpplen
2 tsk   Törsleff Vaniljsocker
1 st   citron, skalad
5 dl   strösocker
2 tsk   citronsyra

Skölj och klyfta äpplena, lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljsocker och slå på 1,2 liter vatten. Låt det koka upp och sjuda under lock i 10 minuter. Tillsätt socker och citronsyra, låt det sjuda ytterligare 10 minuter. Slå upp i sil med silduk och låt det rinna utan press i ca 30 minuter. Slå upp på flaskor och förslut dem. För att öka hållbarheten så tillsätt atamon.
SEP28

Äppelmos

Publicerad: 10:15 vegetariskt | tillbehör

Det blev ett bra äppel-år, våra träd är fulla av goda äpplen. Ett enkelt sätt att ta vara på dessa är att göra mos.

Äppelmos

2,5 kg   äpplen
1   vaniljstång   eller   1 msk Törsleff vaniljsocker
5 st   kanelstänger
3  dl  strösocker
2 tsk   Flytande Atamon

Skölj äpplena, dela dem i kvatar och ta bort skaft och fluga. Skär bort kärnhuset och väg sedan äpplena, det skall vara 2 kg ansade äpplen.  Lägg äpplen, kanel och vanilj i en kastrull, slå på 3 dl vatten. Låt det koka upp och sedan sjuda i 20 minuter. Rör i sockret och låt det sjuda ytterligare 5 minuter. Slå de mosiga äpplena i en sil eller passeringsvagga och passera moset. Kasta bort skal, kärnor och annat som fastnar i silen. Rör i atamon och slå upp på atamonsköljda burkar (Diska burkarna, rör ut lite atamon i lite hett vatten och skölj ur burkarna.) Förvara i kyl och njut av moset hela vintern!

SEP25

Isad lök

Publicerad: 15:15 grill

Lök är ju såklart väldigt gott på hamburgare och i sallad. Ett bra tips är att lägga löken i isvatten några minuter för att få mildare och trevligare smak. Efter isbadet så låt löken rinna av i en sil innan servering.
SEP13


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!