Rabarber :)

Publicerad: 15:54 rabarber | saft

Vi fick några rabarber efter pajbakningen, de blev delikata i saften. Här är vårt recept, lycka till!

Citron & rabarbersaft
- ger 1 flaska -
400g rabarber
1 stor citron (ekologisk)
2,5 dl socker
2 dl vatten

Tvätta och skär rabarbern i bitar. Tvätta citronen, skala av det gula med potatisskalare, skala bort det vita och tärna fruktköttet. Lägg allt ihop i en kastrull och låt det vila i 10 minuter. Låt det koka upp och sjuda sakta i 15 minuter. Sila genom silduk och slå upp på flaska.
APR30

Grönaste lagret!

Publicerad: 08:06 dessert | GreenBuilding

Tack alla som var på plats förra veckan då vi fick vår miljöcertifiering - Green Building.
Jag lovade att posta receptet på desserten, här kommer det:

Kanelstekta äpplen med vit choklad.
4 personer
Koka upp 1,5 dl vispgrädde och slå den heta grädden över 60g hackad vit choklad. Rör tills all choklad smällt. Ställ grädden i kyl några timmar och vispa sedan upp den precis innan servering.
Skala och tärna 2 stora, fasta äpplen. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 2 msk socker och 1-3 tsk kanel. Låt det koka på hög värme tills äpplena blivit lite mjuka. Ta då upp dem och låt sockerlagen fortsätta koka tills dem fått sirapskoncistens.
Servera de ljumna äpplena tillsammans med sirapen och fluffet.




APR29

Rose's speed mixing 2012

Publicerad: 09:12 tävling

Grattis Lisa från Vinkällaren! Lisa vann  "Rose's speed mixing 2012"  som avgjordes på Gastro Nord i går. 

APR27

Ray's grillade kyckling :)

Publicerad: 23:27 grill | kyckling

Ray’s glazerade kyckling med parmesanpuré
-4 personer-

4 st       kycklingfiléer
            Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce, välj Din favorit
600g    mjölig potatis, skalad
300g    små palsternackor, skalade
50g       smör
3-4 dl    mjölk 3%
2 dl       finriven parmesan

Skala och dela potatis och palsternackor i bitar. Koka sedan i saltat vatten tills de är mjuka. Låt rinna av och vispa sönder dem med elvisp, tillsätt smör och varm mjölk tills konsistensen är fluffig och fin. Smaka av med flingsalt och parmesanost. Putsa till filéerna, smaksätt med flingsalt och peppar. Grilla dem sedan på medelvarm grill, pensla upprepade gånger med BBQ såsen, ju fler tunna lager desto bättre. Servera kycklingen tillsammans med moset och extra BBQ sås.
APR23

Grillade grönsaker med räkor, från CajP ...

Publicerad: 09:09 grill | skaldjur

Grillade grönsaker, räkor och citronyoghurt
-4 personer-

800g   spröda grönsaker, t ex sparris, salladslök, zucchini med mera
4 msk   Caj P. Sprayglaze Hot & Fruity
400g  stora, skalade räkor (skala själv, använd i nödfall lake-räkor)
6 msk  matlagningsyoghurt
honung och pressad citron
salladsskott
vitt lantbröd

Ansa alla grönsakerna och skär dem i fina bitar. Grilla dem på het grill, smaksätt med sprayglaze och flingsalt. Smaksätt yoghurten med citron och honung samt salt och svartpeppar. Servera de grillade grönsakerna på salladen, toppa med räkor och yoghurt.
APR22

Grillad frukt från årets CajP recept, mums :)

Publicerad: 10:00 grill | frukt | dessert

Vit choklad och kardemumma med grillade frukter
-4 personer-

till mousse:
200g  vit choklad av god kvalitet
1-3 krm  mald kardemumma
3 dl   vispgrädde
1 påse   Caj P. Grillströssel, välj Din favorit
    frukter, t ex plommon, ananas och fasta päron

Koka upp grädden tillsammans med kardemumman och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det blir slätt och slå sedan chokladgrädden i skålar och låt kallna och stelna i kylen. Gnugga frukten med strösslet, grilla sedan på het grill. Servera nygrillad frukt tillsammans med den vita chokladkrämen.
APR21

Gott snax från årets CajP recept

Publicerad: 08:53 grill | fisk | snax

Grillad snax-pizza
-4 personer-

200g    kallrökt skivad lax
4 st    runda tunnbröd
12 st    salladslök
4 msk    Caj P. BBQ Oil Balsamic
6 msk    cream cheese
1 knippe    rucolasallad

Ansa salladslöken och pensla dem med grilloljan. Grilla löken på het grill. Grilla sedan bröden tills de blir krispiga. Bred på cream cheese, strö på rucola, lägg på löken och toppa med rökt lax. Strö på flingsalt, nymald svartpeppar och servera direkt.
APR20

Ett av alla goda recept från årets CajP grillfolder!

Publicerad: 17:37 kött | grill

Jubileumsmarinerad entrecote med grillade päron
-4 personer-

4 st    entrecote
4 msk    Caj P. BBQ Oil 50-års Jubileum
2 små    päron
1 msk    honung
1 tsk    riven ingefära
    nykokt färskpotatis

Lägg köttet i en påse, slå på marinaden och låt marinera ca 30-60 minuter. Klyfta päronen och skär bort kärnhusen. Smaksätt päronen med honung och ingefära, grilla på het grill tills de fått fin yta. Ta upp köttet, låt det rinna av och grilla köttet på het grill. Servera kött, päron samt potatis och sallad.
APR18

Avokado i såsen

Publicerad: 08:37 sås | tillbehör | grill

En krämig sås till alla typer av rätter som är väldigt god och enkel!

Avokadocremé
4 personer
1 mogen avokado
1,5 dl cremé fraiche
1-3 tsk Lucullus Sambal Oelek
1 msk persilade, torr krydda
1 nypa salt

Skala och kärna ur avokadon, lägg alla ingredienser i en mixer/matberedare och kör till en slät sås. Klart!
APR16

Vuxen chokladsmak!

Publicerad: 16:10 dessert | choklad | grill

Denna fantastiskt goda dessert smakar mycket - olivoljan ger en fin och lite "vuxen" smak på desserten.

Chokladmousse med Gaea DOP
- 4 personer -

150g    mörk choklad (50% kakaohalt)
0,75 dl Gaea Sitia Kreta
4 ägg
0,75 dl strösocker
1 nypa flingsalt
2 msk rivet apelsinskal
1 msk Cointreau (apelsinlikör)

Smält chokladen försiktigt i mikro eller vattenbad. Tillsätt olivoljan och blanda. Dela äggulor och vitor. Vispa gulorna fluffiga tillsammans med hälften av sockret. I en annan bunke vispa vitorna till hårt skum tillsammans med resterande mängd socker. Riv det yttersta skalet från ½ apelsin. Rör ner chokladsmeten i gulorna och blanda. Tillsätt vispad äggvita, apelsinskal och cointreau. Blanda försiktigt. Häll upp i glas eller formar. Toppa med riven choklad och en nypa flingsalt. Låt stå kallt innan servering.

APR03

Röka räkor

Publicerad: 13:24 skaldjur | grill | rök

Att röka räkor är enklare än Du tror. Köp frysta räkor av god kvalitet (ishavsräkor, kokta, storlek 50-70 eller 70-90). Sedan behöver Du en grill med lock och rökspån eller kvistar från fruktträd. Lägg de frysta räkorna på en planka, i ett stekjärn eller något annat som tål rök och värme. Tänd en liten hög med grillkol i en sidan. När den glöder fint så ställ ner räkorna, lägg på ett par handfullar spån och lägg på locket. Stäng alla ventiler på grillen och låt räkorna mysa i röken ca 10 minuter. De är klara när de tinat och blivit ljummna och fått fin röksmak. Servera räkorna tillsammans med CajP Aioli och CajP Tomat & Chiliaioli.
APR02

 

Hej, välkommen!
Jag heter Anders Tegnér, är strax över 40 år, bor i Vellinge med mina 4 barn. Mat är ett av våra största intressen så det lagas, bakas och äts en hel del hemma hos oss. Till vardags så arbetar jag som kock och matkreatör på Haugen-Gruppen.

 
Mer om Anders