Sommarens smaker i iskall glass!

Publicerad: 20:19 dessert

Så fort solen tittar fram så längtar man ju direkt efter sommaren! Ett enkelt sätt att få sommarkänslan är att göra denna enkla glass med sommarens alla favoritsmaker. Lycka till!

Enkel sommarglass
- ger ca 1 liter glass -

250g    färska bär (t ex jordgubbar, hallon, blåbär)
1 st    citron
2 tsk    Svensk Honungsförädlings Akacia honung
1 burk    Törsleff kondenserad mjölk
2,5 dl    vispgrädde, 36-40%

Skölj och rensa bären, låt dem rinna av ordentligt. Skala citronen och ta bort allt vitt och kärnorna. Lägg bär och citron i en mixer tillsammans med honungen och kör till en slät smet. Slå i kondenserad mjölk och mixa ytterligare en minut. Slå upp massan i en bunke och ställ några timmar i kylen (gärna över natten). Vispa grädden lätt (inte helt fast) och vispa samman den med bärsmeten.
- Med glassmaskin: Kör smeten i glassmaskin tills den får mjukglass koncistens, lägg sedan glassen i iskall burk och ställ in den i frysen.
- Utan glassmaskin: Ställ bunken i frysen, ta ut den varje halvtimme och vispa kraftigt i smeten, upprepa detta tills den får mjukglass koncistens. Lägg sedan glassen i iskall burk och ställ in den i frysen.
MAR27

Vanilj

Publicerad: 12:38 dessert | tips

Vaniljsocker är ju väldigt gott i nästan alla desserter! En liten gnutta breddar smaken, ger fin arom och lyfter desserten eller bakverken lite extra. Enklast är det ju såklart att köpa färdigt vaniljsocker av bra kvalitet, t ex Törsleff Vaniljsocker.
Men har Du använt vaniljstång kan Du göra lite eget vaniljsocker. Tvätta av den använda stången och lägg den tillsammans med lite strösocker på ett bakplåtspapper. Låt den torka på låg värme i ugnen tills den blir spröd. Töm bakplåtspappret i en mixer tillsammans med några matskedar socker. Mixa till ett fint pulver och slå upp på tät burk.
MAR26

Tiramisu

Publicerad: 15:45 dessert

Tiramisu är en riktig favo-dessert. Busenkel och god, lätt att förbereda och väldigt stilig när det är dax att servera!

Tiramisu
4 personer eller 12 små dessertsnax
250g mascarpone
3 ägg (gärna pastöriserade)
2 msk strösocker
1 tsk Törsleff vaniljsocker
2 st Espresso eller starkt kaffe
12 st "lady finger" kex
några skedar kakaopulver

Vispa äggvitorna till fast maräng (först på låg hastighet och öka sedan farten tills det blir en fast maräng). Vispa gulor, vanilj och socker fluffigt. Vispa ner mascarponen, lite i taget, i äggvispet. Vänd i marängen försiktigt. Doppa kexen i kaffet och lägg ut hälften i en form. Skeda på hälften av krämen och upprepa detta så det blir 2 lager. Pudra på kakao och låt tiramisun vila några timmar i kylen.
MAR19

Svensk ljummen potatissallad

Publicerad: 14:36 potatis | grill | tillbehör

Dagens potatis blev en ljummen potatissallad med goda, friska smaker.  Välj en god, fast potatissort till salladen.

Ljummen potatissallad

4 personer 

800g fast potatis

0,5 dl torkade tranbär

1 dl riven Wästerbottenost

1 nypa babyspenat

1 nypa rucolasallad

2 msk Lensghaard rapsolja

Tvätta och dela potatisen, rosta dem i ugn – 200 grader i ca 20 minuter. Blanda de varma potatisarna med de övriga ingredienserna och smaksätt med flingsalt och svartpeppar.

MAR14

Solig tomatsås

Publicerad: 14:18 sås | grill | tillbehör

Blixtsnabb kall sås till grillat, idag åt vi den till pepparrubbad fläskfilé. Inte tokigt alls … :)

Soltorkad tomatsås

1dl avrunna soltorkade tomater i olja

1 tsk persilade torr krydda

1 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

Lägg alla ingredienser i en mixer, mixa till en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar.


MAR14

Så himla god potatisgratäng!

Publicerad: 16:46 tillbehör | potatis | grill

Gratäng är gott till nästan allt. Bäst av allt är att den går fin-fint att förbereda, är lätt att servera och smakar underbart!

Godaste potatisgratängen
- ca 8 personer / en stor form -

2 kg potatis av mjölig sort
1-2 msk finhackad vitlök
1 klick smör
5 dl mjölk 3%
5 dl vispgrädde
2 dl riven vällagrad ost
salt och svartpeppar

Skala och skiva potatisen. Lägg en klick smör i en stor, tjockbottnad kastrull. Fräs vitlöken och lägg i potatisen. Slå på mjölk och grädden, smaksätt med salt och pepper. Låt gratängen koka sakta i ca 30 minuter tills potatisen blivit mjuk men inte sönderkokt. Rör i osten och slå upp gratängen i en form. När det är dags att servera så baka av den i ugn, ca 20 minuter i 220 grader.
MAR13

Pepparrubbad rostbiff

Publicerad: 23:10 kött | grill

CajP pepparrub är ett enkelt sätt att få fin smak på rostbiffen. Rubba in kryddorna, bryn hastigt och stek färdigt i ugn. Använd gärna stektermometer för att vara säker på att resultatet blir som Du tänkt.
Hur varmt och hur länge? Stek i ca 125 grader till kärntemperatur 55-70 grader beroende på vilken strekningsgrad Du vill ha.
MAR11

Fira femtioåringen!

Publicerad: 23:45 grill

MAR04

 

Hej, välkommen!
Jag heter Anders Tegnér, är strax över 40 år, bor i Vellinge med mina 4 barn. Mat är ett av våra största intressen så det lagas, bakas och äts en hel del hemma hos oss. Till vardags så arbetar jag som kock och matkreatör på Haugen-Gruppen.

 
Mer om Anders