Söta nötter!

Publicerad: 09:59 dessert | baka | tillbehör

Kanderade eller "brända" nötter är ett enkelt, gott och roligt sätt att ge desserter lite extra finess och krisp.

Lägg 1,5 dl grovhackade hasselnötter i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 1,5 dl florsocker och 2 msk vatten. Ställ kastrullen på spisen (högsta värme) och lägg på ett lock. Rör inte runt i kastrullen utan låt sockret smälta. När det kokt upp och kokt 1 minut så ta av locket. Rör sedan om och låt sockret kandera och bli gyllenbrunt. Slå sedan upp nötterna på  bakplåtspapper, sprid ut dem och låt dem kallna. 

Dessa är sedan perfekta att toppa alla typer av desserter med, speciellt chokladglass ...

FEB28

Pankisar!

Publicerad: 10:56 snax | dessert

Tänk att några ägg, en skopa mjöl och lite mjölk kan bli så gott! Vi brukar festa till med lite vaniljsocker i smeten, då blir de omemotståndliga! Här är vårt recept: Vispa samman 3 ägg med 1 tsk Törsleff Vaniljsocker, 3 dl vetemjöl och 6 dl standardmjölk. När smeten är klumpfri, vispa i 1 msk smält smör. Låt smeten vila en stund och grädda sedan små eller stora pankisar.
FEB27

12 fina bullar :)

Publicerad: 13:31 baka | bakning

I morse tänkte jag baka scones men bakpulvret var slut :( då fick jag ta till torrjäst igen. Men, vad gör väl det, bullarna blev kalasgoda!

Frukostbullar

12 bullar

0,5 påse torrjäst

2,5 dl varmt vatten (40-45 grader)

0,75 msk Svensk honungsförädlings flytande honung

0,5 dl Lensgaard ekologisk rapsolja

0,75 msk flingsalt

6,5 dl vetemjöl special

en klick mjukt smör, mannagryn, vallmofrön

muffinsplåt med 12 hål

Lägg jästen i en bunke tillsammans med vatten, honung, olja och flingsalt. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Låt den jäsa i 20 minuter. Ta upp degen, knåda den smidig, dela den i 12 bitar, rulla till bullar. Smörj formen med smör, bröda den med mannagryn och lägg i bullarna. Pensla på lite vatten och strö på vallmofrön. Låt bullarna jäsa i formen i 40 minuter. Baka i ugn, 225 grader i 10-12 minuter. Ta ut bullarna och njut direkt!

FEB26

Äntligen lyckades jag med torrjäst :)

Publicerad: 11:38 baka | tillbehör

Jag har aldrig riktigt fått till bakverken med torrjäst men denna gång blev de jättegoda! Två fina formbröd, så här gjorde jag.

Formbröd med olivolja och honung

- 2 bröd -

1 påse torrjäst

5 dl varmt vatten (40-45 grader)

1,5 msk Svensk honungsförädlings flytande honung

1 dl GAEA olivolja

1.5 msk flingsalt

12-13 dl vetemjöl special

en klick mjukt smör, mannagryn, vallmofrön

2 st brödformar

Lägg jästen i en bunke tillsammans med vatten, honung, olivolja och flingsalt. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Låt den jäsa i 40 minuter. Ta upp degen, knåda den smidig, dela den i 2 bitar, kavla ut dem lätt och rulla ihop till fina bröd. Smörj formarna med smör, bröda dem med mannagryn och lägg i degen. Skär fina, ytliga snitt i degen, pensla på lite vatten och strö på vallmofrön. Låt degen jäsa i formarna i 40 minuter. Baka i ugn, 200 grader i 20 minuter. Ta ut bröden ur formarna och låt bröden gräddas några minuter till (utan form) så blir de knapriga och fina.


FEB20

Rostat är godast

Publicerad: 11:06 asiatiskt | tips

Ett litet tips, om Du skall använda sesamfrön i sallader, dressingar, på sushi eller i någon annan kall rätt så är det viktigt att rosta fröna innan. Då kommer den fina aromen, trevliga nötiga smaken och de får fin gyllenbrun färg. Det är busenkelt - hetta upp en torr stekpanna, lägg i fröna och rosta dem under omrörning tills de fått fin färg.

När fröna är rostade kan Du ju alltid göra lite kryddigt sesamris :)
Blanda kokt ris med lite rostade sesamfrön, lägg upp i skålar, lägg på generöst med strimlad rucolasallad och smörgåskrasse.
FEB19

Magi - enklare än Du tror!

Publicerad: 06:58 asiatiskt | thai | tips

Vill Du få till den där fantastiskt fina söt/sur/salta balansen i dina asiatiska rätter? Det är enklare än Du tror, med tre ingredienser skapar Du magi!

Blanda lika delar pressad lime, Blue Dragon Fisksås och socker (strö, rå eller palm) i en kastrull. Låt det koka upp och slå sedan upp det på en flaska. Sedan är det bara att tillsätta ett par matskedar av "magin" i wokar, currys och andra asiatiska rätter.
Den uppkokta blandningen håller några veckor i kylen. Om Du vill så slå blandningen i iskubspåsar, då håller den ett år i frysen och är lätt att dosera.

Lycka till!
FEB18

Biff med bambu, jättegott!

Publicerad: 13:02 kött | asien | kina

En riktig klassiker som vi gör på våret sätt. Detta är en riktig favo-rätt, varför inte laga den i kväll? Snabbt, gott och mysigt ...

Biff med bambuskott
- 4 portioner -

500g    strimlad nötkött, typ innanlår, entrcôté eller biff
1 dl    Blue Dragon Hoisin sås
1 msk    hackad ingefära
ca 1 tsk    Blue Dragon Sesamolja
1 burk    bambuskott
150g    broccolibuketter
½ dl    Blue Dragon Kinesisk soja
2 st    vitlöksklyftor, pressade
½ st    finhackad färsk chilipeppar
150g    purjolök
150g    morötter
matolja
nudlar eller ris

Skär köttet i strimlor. Marinera i soja, hoisin sås, pressad vitlök, ingefära och chilipeppar i minst 15 minuter. Strimla purjolök och morötter och plocka broccolin i buketter. Hetta upp matolja, stek köttet med marinaden ca 3-4 minuter, tag köttet ur pannan. Stek grönsakerna i några minuter och tillsätt sedan köttet. Smaksätt med seamoljan, salt och peppar. Servera tillsammans med nudlar eller ris.
FEB17

Kanderade oliver

Publicerad: 10:03 dessert | medelhav

Ett väldigt gott och lite annorlunda tillbehör till desserter och bakverk är kanderade oliver. Skiva några kärnfria GAEA Kalamataoliver och låt dessa rinna av i en sil. Lägg ett par matskedar socker i en tjockbottnad kastrull och pressa i en halv apelsin. Lägg i oliverna och låt det koka på hög värme tills sockret bli brunt och kanderat. Slå upp på smörpapper (lägg oliverna utspritt så att det inte blir en klump av allt) och låt det svalna. Toppa sedan chokladdesserter eller chokladbakverk med dessa goda oliver!

FEB16

GastroNord 2012

Publicerad: 16:16 tips

FEB15

Alla hjärtans dag för alla!

Publicerad: 23:06 bakning | dessert | högtid

Här kommer två tips på mysiga alla hjärtans dags desserter, ett till de lite yngre från Svante och ett till alla vuxna gottegrisar från mig!

Svantes chokladbollar

100g smör (inte margarin)
1 dl strösocker
1 msk  Törsleff Vaniljsocker
3 msk kakaopulver av god kvalitet
3 dl havregryn
2 msk espresso

Smält smöret och slå i kaffet, ställ åt sidan. Blanda socker, kakao, havregryn och vaniljsocker. Vispa i smöret och rör till en smidig massa. Ställ den sedan kallt några timmar och forma därefter fina bollar. Rulla dem i något som Du tycker är gott – pärlsocker, kokos eller strössel.

Anders oliv-chokladkaka
- ger 1 kaka / 8-10 bitar -

300g mörk choklad, 70%
1,5 dl GAEA Kalamata olivolja
2,25 dl strösocker
4 st ekologiska ägg
2 dl vetemjöl
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade hasselnötter

Smält chokladen i micro eller vattenbad. Smörj och bröda (ströbröd eller mannagryn) en form med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker kraftigt tills det är luftigt. Rör i choklad, olja, mjöl och nötter i äggvispet. Slå smeten i formen och baka i ugn, 18-24 minuter på 160 grader varmluft. Ta ut kakan och låt den svalna något. Servera tillsammans med glass, yoghurt eller grädde.

Ha en mysig dag!
FEB13

Varm BBQ-sås

Publicerad: 22:19 grill | sås | tillbehör

Snabb, enkel och god till nästan allt! :)


Varm rotfrukts BBQ
- som tillbehör till 4 portioner -

200g     rotfrukter tex morötter, palsternacka och lök
1,5 dl     Sweet Baby Ray BBQsås, välj Din favorit!

Skala rotfrukterna och finhacka dem, det går utmärkt att köra dem i matberedare. ”Svetta” grönsakerna på låg värme och slå på BBQsås. Låt det koka sakta ca 10 minuter och servera sedan såsen varm till grillade rätter.
FEB10

Läs allt först :)

Publicerad: 14:43 tips

Idag är det dax för gemensam mysmatlagning och då är det alltid på plats med några tips:
- läs igenom hela receptet, ta fram allt och se till så att Ni slipper åka till affären för att handla under tiden ...
- om Ni skall baka eller laga avancerade rätter, följ receptet noga. Är det enklare rätter, se receptet som inspiration och sätt egen prägel!
- SMAK AV! Viktigast av allt, smaka av maten!

Lycka till!
FEB08

Ny hemsida!

Publicerad: 10:04 web

FEB03


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!