Uppdaterad och fräsch hemsida från GAEA

Publicerad: 22:05 web

Besök gärna den nya GAEA-hemsidan fyll med en massa goda recept, tips och mycket annat!

www.gaea.gr

MAJ30

Grekisk citruskaka

Publicerad: 16:15 baka | kaka | grill

Olivolja är gott i allt! Jag provade att göra ett recept med ganska mycket olivolja i. Saftigt, bred och mysig smak - bäst blir det om man grillar några skivor sockerkaka och serverar dessa med glass och bär eller frukt. Lycka till och trevlig helg!


Grekisk citruskaka

Ger 1 fin kaka

2 dl               socker

3 dl               vetemjöl special

1 nypa          salt

1,5 tsk          bakpulver

0,75 dl          GAEA Sitia Kreta D.O.P.

1 dl               pressad apelsin

1,5 tsk          grekisk yoghurt

2 st               ägg

2 tsk             vaniljsocker

2 msk           finrivet citronskal

 

Hälla alla ingredienser i en skål och vispa långsamt tills det blandat sig. Höj sedan hastigheten och vispa smeten 3 minuter. Slå smeten i en smord bakform och grädda mitt i ugnen, 175 grader i 40-50 minuter. Vänd upp kakan på fat, låt den svalna en stund och njut!

Tips – om Du låter kakan bli helt kall så kan Du skiva upp den och rosta skivorna på grillen. Dessa blir sedan till en fantastiskt trevlig dessert tillsammans med vaniljglass och bär.

MAJ27

Rabarbersaft

Publicerad: 10:04 saft & sylt | saft

Koka saft är en väldigt trevlig söndagssysselsättning. Och det blev väldigt gott, nyskördade rabarber tillsammans med jordgubbar och lite citron - smaskens till sista droppen!

Rabarbersaft med jordgubbar

 1,5 kg           rabarber

700g            jordgubbar

1 st               citron

6 dl               strösocker

2 dl               råsocker strö

 Skölj och dela jordgubbarna, skölj och skiva rabarbern, lägg allt i en kastrull. Skala citronen med potatisskalare och ta bort det vita, skiva sedan citronköttet. Lägg bär, rabarber och citron (skal och kött) i en kastrull tillsammans med 1,5 liter vatten. Låt det koka upp och låt det sedan sjuda utan omrörning i 15 minuter. Slå upp allt i en saftmaja/silduk och låt det rinna av i ca 30 minuter. OBS, tryck inte på massan, då blir saften grumlig och tråkig. Slå saften i en kastrull, tillsätt socker och låt det koka sakta i 5 minuter. Skumma av orenheter som flyter upp. Saften funkar fint att frysa eller slå på fina flaskor och förvara i kylen. Om saften skall förvaras i kyl så skölj ur flaskorna med Atamon och tillsätt Atamon i saften (se instruktionerna på förpackningen).

MAJ23

Rörsocker, vit choklad och rabarber

Publicerad: 14:20 dessert | grill

Spröda rabarber trivs bra tillsammans med vit choklad. Rörsockret ger en fin djup söt smak till det hela. Här kommer ett mycket gott recept på panacotta. Den funkar också bra till grillade frukter.

Choklad panacotta
4-6 personer
1 dl mjölk, 3%
3 d vispgrädde, 36-40%
2 msk råsocker strö
1 tsk Törsleff vaniljsocker, äkta
1,5 st Törsleff Favorit Gelatinblad
100g grovhackad vit choklad av bra kvalitet

Blötlägg gelatinbladen, 5 minuter i kallt vatten. Slå socker, vaniljsocker, mjölk och grädde i en kastrull. Låt det koka upp och slå det sedan över chokladen under omrörning. Rör tills det blivit en slät smet och rör sedan i gelatinbladen i den varma vätskan. Slå upp panacottan i serveringsglas. Låt de sedan stå i kyl ca 12 timmar.

Rabarberkompott
råsocker strö, citron och skalade rabarber i centimeterstora bitar. 
Hetta upp en tjockbottnad kastrull, strö i socker och låt det smälta utan att brännas vid. Lägg i rabarberna och låt det koka hastigt tills de blivit mjuka. Smaksätt med pressad citron och socker. Låt kompotten svalna något och (precis när det är dax att servera) och skeda den på toppen av panacottorna.
MAJ16

Himla goda frukostbullar :)

Publicerad: 10:52 baka | bröd | bullar

Visst är det gott med nybakade frukostbullar? Ett snabbt sätt att få till dessa är en muffinsform i plåt och en sats sconesdeg. Enkelt, snabbt och gott - kan det bli bättre?!

Frukostbullar/scones

- 12 fina små "scones-bullar"  -

8 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk salt

3 dl mjölk 3%

100g smör

 

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en rymlig bunke. Dela smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna och blanda runt till en grynig massa. Rör i mjölken och rör ihop till en deg, blanda inte för länge, sluta när du kan forma bullar. Dela degen i 12 bitar och lägg dem i muffinsformen (som är lätt smord med matfett och ströslad med managryn). Grädda i 225 grader i cirka 7-10 minuter.

Foto:

Anders Tegnér och Mårten Karlsson

MAJ08

Caj P lanserar gratis grillapp med temperatur- och scannerfunktion

Publicerad: 22:44 grill | app | mobil

Påskhelgens fantastiska väder bidrog till att årets grillsäsong drog igång på allvar. Lagom till valborg som också väntas bli fin lanserar Caj P en gratisgrillapp, en mobil kokbok med recept och tips som hjälper konsumenter att lyckas vid grillen.
 
Svenska folket älskar att grilla och gör det gärna och ofta, men för många är det ibland svårt att hitta inspirationen. Det vill Caj P, ett av Sveriges ledande varumärken inom smaksättning, ändra på och därför lanseras nu en mobil kokbok som hjälper konsumenter med goda grill- och tillbehörsrecept samt tips och idéer.
 
Appen innehåller även en scanner-funktion som gör det lätt för konsumenten att få reda på produkt- och allergiinformation genom att scanna Caj P-produktens EAN-kod. Dessutom finns en funktion som guidar till rätt temperatur på köttet, oavsett om det är rare, medium eller welldone som önskas.
 
Det är många konsumenter som efterfrågat en app kopplad till grillning som kan förenkla allt från inköp till själva tillagningen. Därför känns det extra kul att lansera Caj P:s grillapp lagom till att säsongen satt igång. Den kan användas vid grillen, i affären och när du planerar din grillkväll, säger Olle Haglund, Senior Brand Manager på Haugen-gruppen som distribuerar Caj P i Europa.
 
Caj P:s grillapp går att ladda ner för Android-telefoner från Android Market med start 29 april och för Iphone på AppStore senare under våren. Appen är gratis och har utvecklats av Centercom, www.centercom.se, på uppdrag av Caj P.
 
MAJ01


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!