Halusky

Publicerad: 09:14 grill | tillbehör


Igår blev vi bjudna på sagolikt goda tjeckiska potatisplättar – Halusky. Perfekt tillbehör till grillat, sätt stekjärnet på grillen och grädda plättarna undertiden Du grillar kött, fågel eller fisk!

Halusky
6 st potatisar
0,5 st lök
1 liten klyfta vitlök, finhackad
2 små ägg
3 msk vetemjöl
1 nypa stött kummin
1 nypa mejram
salt och svartpeppar

Riv potatis och lök, blanda med de andra ingredienserna och smaka av med salt och kryddor. Grädda plättarna i olja på hett stekjärn.



AUG31

Skördedax!

Publicerad: 15:29 örter | tillbehör

Trädgården är full med örter som behöver skördas. Man kan ju såklart göra jättemycket gott, ett snabbt och smidigt sätt att ta hand om dem är att göra olja. Örtolja använder jag sedan till det mesta – på sallader, i marinader, som dekoration eller i såser och dressingar. För att oljan skall bli vackert grön måste man hetta upp oljan innan allt mixas. Använder Du rucola så mixa inte för länge, den har en tendens till att bli besk då. Lycka till!

 

Örtolja

2 dl plockade örter, t ex ruccola, basilika och andra örter

1 st klyfta vitlök

1 nypa flingsalt

2 dl oliv,majs eller rapsolja

 

Hetta upp olja till 65°, kör alla ingredienser i en mixerkanna, slå i oljan och mixa till en slät, grön olja. Sila om Du vill ha slät olja annars låt örtbitarna vara kvar. Oljan går bra att frysa.

AUG30

Björnbär & hallon

Publicerad: 21:22 hittegods | sylt

Vi hittade massvis med fina björnbär och skogshallon, dessa blev sedan till mycket god sylt! Sylten blir ju lite extra god när man plockat bären under övervakning av 30 nyfikna kalvar ...

Björnbärs och hallonsylt
1 kg björnbär och hallon
8 dl strösocker
1 flaska Törsleffs fruktpektin
0,5 dl pressad citron

Lägg bär och socker i en kastrull, låt det koka upp och sedan sjuda tills de är mjuka (om björnbären är stora, låt de koka någon minut innan hallonen lillsätts).  Rör i hela flaskan pektin och låt det sjuda i 5 minuter, skumma bort orenheter som flyter upp. Rör i citronsaften och slå upp sylten på rena burkar (gärna Atamonskjölda) förslut och förvara i kyl.
AUG29

"Pankis"

Publicerad: 09:09 amerika

I morse blev jag bjuden på väldigt goda amerikanska pannkakor med ljuvlig lönnsirap!

Amerikanska pannkakor
3-4 personer

4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,5 dl socker
2,5 dl mjölk 3%
3 st ägg
50g smör
Camp Lönnsirap

Blanda alla torra ingredienser, smält smöret och ljumma mjölken. Vispa samman ägg, smör och mjölk, rör i de torra råvarorna och vispa tills smeten blivit jämn och klumpfri. Grädda fina pannkakor och ät den rykande varma tillsammans med lönnsirap.
AUG28

Gröna tomater

Publicerad: 09:32 vegetariskt | inläggning

Jag tror inte att våra tomater hinner bli färdiga i år. Men det är inga problem, vi syltar dem så blir de väldigt goda ändå!

 

Syltade gröna tomater

 

1 kg små gröna fasta tomater

Lag:

2 dl ättikssprit, Perstorps, 12%

3 dl vatten

5 dl strösocker

10 hela kryddnejlikor

10 kryddpepparkorn

1 liten bit torkad ingefära

1 bit kanel

 

Skölj och picka tomaterna. Koka upp rikligt med saltat vatten, lägg i tomaterna och låt dem koka 4-6 minuter, de skall bli mjuka med absolut inte mosiga. Slå alla ingredienserna till lagen i en kastrull, låt det koka upp och sjuda i 5 minuter. Lägg i tomaterna och låt de koka sakta i 6-10 minuter (beroende på storlek). Skumma bort alla orenheter som flyter upp. Lägg tomaterna i en väl rengjord burk (gärna Atamon sköljd) och slå på lag tills tomaterna är helt täckta. Förslut burken och förvara den i kylen. Efter en vecka är de mogna att smaka.

 

Om Du har pumpa i trädgården så funkar detta receptet väldigt bra, skär pumpan i 2 cm tärningar och använd detta recept.

AUG27

Carpaccio

Publicerad: 16:30 dessert | frukt

Saftig frukt, mysig choklad och krispiga nötter, mums ... Receptet är från en receptbroschyr som Åke P gav ut för något år sedan.

Frukt och bärcarpaccio med nötter och fluff
- 4 personer -
2 dl vispgrädde
40g vit choklad
färska frukter, tunt skivade
hackade blandade nötter
citronmeliss  
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Kok upp grädde och slå den över chokladen, rör tills den smält. Låt det sedan kallna, gärna till 0°. Vispa upp fluffet med vispmaskin. Lägg ut de tunna fruktskivorna på en kall tallrik och avsluta med en klick fluff mitt på tallriken. Dekorera med nötter och meliss

 

(Fotograf Paul Suchanek)

AUG26

Tandoori sallad.

Publicerad: 08:52 indiskt | vegetariskt | sallad

Fäll upp parasollet över grillen och laga denna fantastiskt goda grillade salladen ikväll! Receptet skapades när Anjali Pathak besökte Sverige för några år sedan. Väldigt gott och fräscht!


Tandoori sallad

- 8 personer -

4 st            gul paprika, i långa bitar

1 kg            zucchini, i långa bitar

24 st           salladslökar, ansade 
                  och delade på längden

500g           haloumi ost, skuren i 
                  stora, tunna skivor

30 st           körsbärstomater, delade på mitten

200g           spröda salladsblad och skott

1,5 dl          Patak's Tandooripasta

0,5 dl          matolja

2 msk         kumminfrö, rostade och grovt krossade

1,5 dl          olivolja

2 st            lime, juicen av

1 tsk           svartpeppar

2 msk         basilika, hackad

Blanda tandooripasta och matolja i en skål. Pensla paprika, zucchini, salladslök och haloumi med tandoorioljan. Grilla de penslade grönsakerna på kolgrill, grilljärn eller i het ugn. Grilla ett par minuter på varje sida. Blanda kummin, olivolja, limejuice, basilika och svartpeppar i en stor skål. Vänd i alla grönsaker och smaksätt med salt och eventuellt mera lime och svartpeppar.

 

Anjali’s tips: Det bäste sättet att rosta kumminfrö är att försiktigt hetta upp dem i en torr stekpanna och rosta dem tills de är gyllenbruna.

 

AUG25

S:t Bartolomeus

Publicerad: 14:52 sprit | snaps

Årets viktigaste dag, dax att skörda malörten! Torka stjälkarna med blomklasarna upp och ner på luftig plats. Sedan är det bara att blötlägga en stjälk i brännvin i ett dygn, sila och njuta. Det finns lite olika varianter, man kan tillsätta en sockerbit och en kapsyl cognac per 70 cl brännvin för lite rundare och mysigare smak.

Det är även gott att sätta grön malört, då tar Ni gröna blad och lägger i brännvin i ett dygn silar och njuter. Den gröna malörten måste förvaras i frysen, annars tappar den färgen.

AUG24

Snart på en skärm nära Dig ;)

Publicerad: 10:31 japan | sushi | film

Poppa popcorn, snart är det dax!
AUG24

Wasabisås

Publicerad: 22:21 sås | tillbehör

Väldigt enkelt, mycket god och passar till fisk, skaldjur och vitt kött! En riktig favoritsås!

Wasabi & krassesås

1-2 msk  Blue Dragon wasabi

1 dl        cremé fraiche

½ ask    smörgåskrasse

 

Blanda samman alla ingredienser och smaka av med en nypa salt och eventuellt lite socker



(Fotograf Gunnar Nydrén)

AUG23

Äntligen!

Publicerad: 12:02 vegetariskt | majs

Nu kan vi plocka majs! Hela familjens favorit - nyplockad, nykokt, serverad rykande het med kallt smör och flingasalt.

Skala och koka majsen i rikligt med vatten. Vattnet skall vara rejält saltat, jag brukar även tillsätta några nypor socker. Låt majsen koka sakta under lock i 25 till 30 minuter.Servera genast med smör och salt.
AUG22

Elvakaffet - dagens viktigaste mål!

Publicerad: 11:11 kakor | fika

Kaffet blir extra gott med Svantes fin-fina citronmuffins! Nu klara man sig ända till trefikat :p

Citronmuffins
2 dl socker
2 tsk vanilsocker
2 st ekologiska ägg
50g smör, smält
125 ml mjölk 3%
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 st citron, rivet skal

Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Slå i mjölk, smör och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver, sikta i mjölblandningen och rör försiktigt till det är klumpfritt. Slå upp i formar och grädda mitt i ugnen.
AUG21

Koka om lagen till kräftan!

Publicerad: 10:05 skaldjur

Det får nog bli en eller två kräftor på lördag. För att piffa lite så kan man koka om dem i ny, fräsch lag med kraftig dillsmak, då tycker jag att de blir som godast!

Här är vår lag:

2,5 liter vatten

0,75 dl grovsalt

1 sockerbit

2 dl porter eller mörk öl

massor med krondill

Gör så här:
Koka upp vatten, salt, socker och öl, låt det koka livligt. Tillsätt krondillen och kyl lagen. Öppna kräftpaketen och låt de rinna av. Lägg de kalla kräftorna i den kalla lagen och låt det stå och mysa i kyl över natten. Sen är det bara att sätta igång med sörplandet!

AUG20

Vinbärsgelé med pektin

Publicerad: 15:53 gelé | hittegods

Äntligen, ett väldigt efterfrågat recept, vinbärsgelé med Törsleff Fruktpektin! Håll tillgodo!

Vinbärsgelé

1,5 kg röda, svarta eller blandade vinbär, rensade och sköljda

1,5 dl vatten

4-5 dl strösocker

1 flaska Törsleff Pektin

 

Lägg bär och vatten i en kastrull, låt det koka upp och sjuda 5-7 minuter tills bären släppt sin saft. Slå upp bärmoset i en ”saftmaja” eller finmaskig sil. Låt det rinna av utan att trycka på bären (om man trycker blir geléet grumligt). Mät upp saften, det bör ha blivit 1 liter. Slå 1 liter saft, 4-5 dl socker (beroende på bärens sötma) och 1 flaska Pektin i en kastrull. Låt det koka upp och sedan koka sakta i 5 minuter. Skumma av alla orenheter som flyter upp. Slå sedan upp geléet på rena glasburkar, låt det kallna och förslut sedan. Förvara gelén i kyl. Vill Du förlänga hållbarheten så tillsätt 1 tsk flytande Atamon per liter saft direkt efter kokning.

AUG19

Nu väntar vi bara på den första frostnatten ...

Publicerad: 11:03 hittegods | gelé

Eller så lägger vi dem i frysen över natten och slipper frosten ett tag till! Anledningen till att de skall frostnypas är att beskan dämpas rejält. Om Du fryser bären så låt dem tina sakta innan de blir gelé. Om man väntar på nattfrosten gäller det att pocka bären direkt på morgonen, annars äter fåglarna upp dem!

Här är mitt recept på rönnbärsgelé, lycka till!

1 kg frostnypna rönnbär
1 kg omogna äpplen
750g socker per liter avrunnen saft
Skölj och ansa bären, tvätta ocn tärna äpplena. Lägg det i en kastrull, slå på 8 dl vatten och låt det koka sakta under lock i 20 minuter. Slå upp bärmassan och låt den rinna av i en saftmaja eller genom finmaskig sil (tryck inte, låt det rinna av).
Mät saften och tillsätt 750g socker per liter saft. Låt saften med sockret koka i ca 5 minuter, skumma av orenheter som flyter upp. Smaka så att det är lagom sött. Slå upp på glasburkar, låt svalna och för slut sedan. Förvara gelén i kyl. Vill Du förlänga hållbarheten så tillsätt 1 tsk flytande Atamon per liter saft direkt efter kokning.
AUG19

Hoppas att det går att grilla ikväll!

Publicerad: 11:08 fisk | grill

Regnar och blåser det bakar jag den i ugnen! Lax i kapprock är en klassisk rätt som serverats på krogar i all evighet. Bilderna och receptet är från CajP's grillfolder 2005. Men receptet funkar fortfarande alldeles utmärkt!

Marinerad lax i kapprock

- 4 personer -

 

ca 400g              lax, skuren i 8 skivor

1 påse                Caj P.´s Fiskmarinad

6 st                      kokta potatisar, kalla

2 st                      kokta ägg, skalade

ca 50g                 färska spenatblad

1 st                      gul lök, hackad

4 ark                   smörgåspapper

 

Lägg laxen i marinad i ca 1timme. Klipp till smörgåspappret så att de blir runda. Smörj ena sidan med lite smör, skiva potatisen och lägg ut den mitt på. Lägg på två skivor lax på varje potatishög och fortsätt med hackat ägg, lök och spenat. Vik över pappret och vik till en så tät söm som möjligt. Lägg ut lite alu.folie på grillgallret och ställ på kapprockarna och lägg på locket. Baka dem i ca 10 minuter och lyft över dem på tallrikar. Servera gärna med en fin sallad och aioli.

(Foto miljöbilder och matbild - Gunnar Nydrén.)

AUG18

Margarita!

Publicerad: 12:36 sprit | drink

Margarita på Rose's Lime, hur gott som helst! Dessutom blixtsnabbt och enkelt - kan det bli bättre?! Denna passar även en väldigt regning dag ...

Margarita
- 1 glas -
2 cl   tequila
3 cl   Rose's Lime
1 cl   Grand Marnier

Börja med att göra en saltkant på ett coctail / margarita glas. Blanda alla ingredienser med krossad is och slå upp i glasen, färdigt att dricka, skål!
AUG17

Rose's Gimlet

Publicerad: 11:42 sprit | drink

En iskall Gimlet och fin-fin utsikt över hela Köpenhamn, inte så tokigt!

Gimlet
- 1 glas -
4 cl Gin
4 cl Rose's lime
is och limeflyftor

Rör samman gin och Rose's, fyll ett glas med is och en klyfta lime, slå på gimleten och servera genast!
AUG16

Några goda tillbehör!

Publicerad: 11:25 sås | sallad

En sås och en sallad som vi serverade som tillbehör till Teriyaki kycklingen på vår konferens i Köpenhamn. Sallad med melon, chutney och chili samt mango dressing.

 

Melonsallad

1 ask salladsblad

4 dl tärnad vattenmelon

1 msk mango chutney

1-3 tsk röd chili, finhackad

1 st stor citron, saft och kött

1-2 tsk strö- eller rå- socker

 

Lägg alla grönsaker i en skål. Blanda en salladsdressing av chutney, chili, socker och citron, häll över melonsalladen. Låt salladen vila 15 minuter innan servering.

 

Mangodressing

2 dl crème fraiche

1 d yoghurt naturell

1 dl mango chutney

1 msk pressad citron

1 msk Go-Tan Chilisås Hot

 

Vispa samman alla ingredienser och smaka av med salt, chilisås och eventuellt en nypa socker.

AUG15

Citronsås

Publicerad: 01:01 sås

Här kommer ett recept på en väldigt användbar kall sås som passar till fisk, skaldjur och vitt kött. Vi åt den igår tillsammans med hel grillad lax, mumsigt! Här är receptet.
Citronsås
- ger ca 6-8 portioner sås -
1 stor citron
2 msk socker
2 dl créme fraiche
citronpeppar & salt
Skala citronen med potatisskalare, skär bort det vita under skalet och tärna citronen. Kör skal, fruktkött, socker och några nypor peppar några minuter i en mixer. Sila citronspadet och vispa samman det med créme fraicken. Smaka av med salt och peppar sedan är den klar att servera.
AUG14

Ristaffel

Publicerad: 11:41 kött | indonesiskt

Ristaffel är ett väldigt trevligt sätt att äta indonesiskt. Bilden är från en liten restaurang i Arnhem, Holland. Godast av alla rätterna var ett lammspet med ketjap och kokos. Här kommer mitt recept på dessa smaskiga kokosspett, gillar Ni inte lamm så funkar nötkött lika bra.

Kokosspett

- 4 portioner -

 

700-800g   lamm eller oxfilé, skuren i stavar

8 – 10 st   träspett, blötlagda i vatten i 10 minuter

               Go-Tan Chilisås

               vitt ris

Till marinaden:

1 st         vitlöksklyfta, finhackad

3 msk      Go-Tan Ketjap Manis

2 msk      pressad citron

1 msk      sambal oelek

1 dl          riven kokos

2 msk      matolja

 

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden i en stor bunke. Lägg ner köttet i bunken och låt sedan marinera i kylen minst 2 timmar. Sätt ugnen på grill, 250º. Trä upp köttet på spetten. Grilla spetten i ugnen ca 3 minuter på varje sida. Servera tillsammans med ris och chilisås.

AUG12

Krydda med te

Publicerad: 10:37 te | krydda

Te är gott! Vi gjorde en bok om te för några år sedan, här kommer ett finfint tillbehör!

Te och saltrostade potatis med fetaost crème
- gott som tillbehör -  
ca 800g       små potatisar typ färskpotatis
2 msk         Twinings Earl Grey i lösvikt
3 msk         flingsalt
3 msk         olivolja
200g           fetaost
1 dl             creme fraich                 
                  färska örter
Tvätta och borsta potatisen, dela dem i halvor eller klyftor och lägg dem i en långpanna. Ringla över olja, strö på salt och te, blanda runt. Baka potatisen först på 175 grader i ca 30 minuter och därefter ca 15 minuter på 220 grader. Smula sönder osten och blanda med crème fraiche och smaksätt med hackade örter, salt och svartpeppar.
AUG12

Citronmarinerad lax, mums!

Publicerad: 11:03 fisk

På torsdag skall vi bjuda våra kollegor på lunch, bland annat blir det en väldigt god marinerad lax som vi skall grilla hel - i ugn eller på grill - vädret får avgöra. Det blir lika gott (nästan) oavsett var den tillagas. Receptet är busenkelt, 1 stor citron, 3 msk socker, 1 msk olja och generöst med nymald svartpeppar per kilo lax. Tvätta och skala citronen med potatisskalare, skär bort det vita och tärna fruktköttet. Lägg skal, frukt och socker i en mixer/matberedare och låt det sedan mixa några minuter. Sila bort skalbitar och kärnor och tillsätt olja och svartpeppar. Lägg i laxen och massera in marinaden, låt det marinera i kyl, gärna ett dygn men 6 timmar funkar också. Grilla eller ugnsbaka laxen hel, överstek den inte, då blir den torr. Lycka till, hoppas att laxen blir smarrig!
AUG10

Sommriga pannkakor

Publicerad: 15:01 sommar | blommor

Ett tips till alla Er som torkade fläderblommor i somras, de är väldigt goda att blanda ner i smeten!

Här är barnens favoritrecept på pannkakor, lycka till!

Fläderpannkakor
ca 4 portioner, beror på hur sugen man är :)

2 st ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk, 3%
ett par nypor fläderblommor
1 tsk vaniljsocker
1 msk smält smör

Vispa samman och låt smeten svälla ca 1 timme. Stek sedan tunna fina pannkakor och njut av den somriga känslan!
AUG09

Vild färs.

Publicerad: 09:55 vilt | kött

Vi lagade även vildsvinspannbiff i P1's Buffé, dessa serverade vi med en spansk tomaträtt som är otroligt god. Jag stekte ett litet vaktelägg på toppen men det går lika bra med vanliga ägg.

Vill Ni ha flera recept på vilt eller information om de olika vilda köttslagen så besök Åke-P's hemsida, här hittar Du massor med information om vilt!
www.akep.se


Viltpannbiff
 4 personer som varmrätt
600g        vildsvinsfärs eller annan viltfärs
1 litet       ägg
1 dl          grädde
1 dl          ströbröd
1 dl          finhackad gul lök               
               kryddor, t ex svartpeppar, torkad mald ingefära, rosmarin samt salt
               smör till stekning
Stek löken i 1 msk smör, låt den steka sakta i några minuter och sedan svalna. Blanda grädden med ströbrödet, vispa i ägget och låt det sedan svälla en stund. Blanda i färs samt lök och smaksätt med Dina favoritkryddor. Blanda samman den hastigt utan att slå ut fettet. Forma 8 fina biffar och stek dem i smör.

Salmorejo
4 personer som tillbehör till vildsvinsbiffar
250g        tomater, mogna
½ klyfta   vitlök
½ msk     ljus vinäger, t ex sherryvinäger
2 msk      Ybarra Spansk olivolja
               dygnsgammalt lantbröd
Hacka tomaterna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med olja, vinäger, vitlök och en nypa salt. Mixa tills det blir en helt slät massa. Lägg därefter i brödet (utan kanter) bit för bit och mixa mellan brödbitarna. Blandningen kommer mycket snabbt att bli tjockare, när det fått en fin krämig konsistens är den färdig att servera. Ringla på lite olivolja.
AUG08

Vilda grisen.

Publicerad: 10:15 vilt | kött

I våras gjorde vi ett inslag i P1's Meny om vildsvin. Jag tänkte dela med mig av recepten, de blev fantastiskt goda. Jag tycker vildsvin är ett fantastiskt bra kött - god tillgång, fin viltsmak, magert men ändå saftigt och framför allt jättegott!
 
Helstekt hoisinglaserad vildsvinsfilé
4 personer som varmrätt
600g                    ytterfilé av vildsvin
1 burk, 200 ml      Blue Dragon hoisinsås
1 dl                     sesamfrö, skalade
Bryn köttet hastigt på hög värme. Ta upp det och pensla på rikligt med hoisin. Rulla sedan köttet i sesamfrö och stek färdigt i ugn, 150 grader i ca 15-20 minuter till innertemperatur 55-60 grader. Låt köttet vila någon minut och skär sedan upp det i halvcentimeter tjocka skivor. (Tänk på att skära mot köttets fiber.) Servera köttet tillsammans med resterande hoisinsås, stekskyn och wasabimos.  

Wasabi potatismos
4 personer som tillbehör
1 kg                     mjölig potatis
1 dl                      mjölk 3%
1 msk                  smör
                           wasabi paste salt och vitpeppar
Skala och koka potatisen. Värm mjölken. Vispa potatisen med elvisp, tillsätt den varma mjölken och avsluta med smör, kryddor och wasabi. Tillsätt wasabin lite i taget eftersom den är väldigt kraftig smak. Vispa inte moset för länge, då blir det platt och segt istället för luftigt och gott.
AUG07

Sås är gott!

Publicerad: 09:09 sås | grill

Såser som är blixtsnabba att tillaga är bra, denna brukar vi göra när vi får spontanbesök och det skall grillas. Jättegod, jättesnabb, kan det bli bättre?!

Parmesan & kronärtskockssås
100g        kronärtsskocka i vatten, gärna Paradiso
1 klyfta     vitlök
2 dl          creme fraiche
0,5 dl       riven parmesanost
1 msk      olivolja               

Lägg allt utom osten i en mixer/matberedare och kör till en slät sås, smaka av med salt och peppar. Rör i osten och servera!
AUG06

Kyckling på en torsdag.

Publicerad: 11:23 kyckling | grill

Ikväll gör vi det enkelt för oss - grillad kyckling och pastasallad. Jag tänker använda sprayglaze, världens snabbaste, bästa och godaste grillsmaksättare. Grilla, spraya och sedan är det klart - fin yta och hög smak. Så, gör det så enkelt som möjligt ;p, här kommer receptet!

Vitlökskyckling med pastasallad

4 personer

 

600g                    kycklingfilé

                             CajP Sparyglaze Vitlök

400g                    pasta t ex Glenns penne

100g                    soltorkade tomater, strimlade

2 msk                 mild olivolja, gärna Glenns

2 msk                 balsamicovinäger, gärna Glenns

1 st                      mozzarella ost (125g)

50g                      rucola sallad

50g                      marché sallad

 

Koka pastan al dente, låt den sedan rinna av och kallna. Strimla tomater, riv osten i bitar, skölj och låt salladerna rinna av. Blanda samman allt i en stor skål och smaksätt med olja, vinäger, salt och svartpeppar. Grilla kycklingen på medelvarm grill, spraya upprepade gånger under grillningen med sprayglaze. Servera kycklingen tillsammans med pastasallad och gärna lite fräscha grönsaker.



(Foto, eld och matbild - Gunnar Nydrén.)
AUG05

CajP's fin-fina grillfilmer!

Publicerad: 08:07 grill | film

Förra året gjorde vi små korta filmer som visar hur man skall använda de olika smaksättarna när man grillar samt några nyttiga tips. Titta gärna på filmerna, de finns på: www.cajp.se .


(Foto båda grillbilderna - Paul Suchanek.)
AUG05

Toksnabba snax, perrfa till drinken!

Publicerad: 09:59 fisk | snax

Champagne är gott på en onsdag oxå ... Ett bra och enkelt snax till drinken är krispigt tunnbröd med lax på. Skär runda tunnbröd i tårtbitar och stek dem i rapsolja tills de är ljusbruna och krispiga. Låt de rinna av på lite papper. Dela varmrökt lax i lagom stora bitar och lägg på tunnbröden, droppa på lite citrondressing och toppa med tunna rödlöksbåtar och lite dill.

AUG04

I dag blir det fisk på grillen.

Publicerad: 13:13 sommar | grill | fisk

Rubbad lax - en ny favorit! Att smaksätta med rub är snabbt, enkelt och väldigt gott. Laxen blir perfekt smaksatt och får väldigt fin yta. Tänk på att inte överdosera kryddningen om laxbitarna är små, då blir det för salt och laxens egen smak försvinner. Lycka till, det blir jättegott!
Är du rädd för att fisken skall fastna på grillgallret? Det finns ett enkelt knep - dela en gul lök på mitten, doppa den i matolja och gnugga det heta grillgallret med löken (akta fingrarna så att droppande olja flammar upp och bränner Dig). Fäst gärna löken på en grillpincett och gnugga rejält.

Rubbad lax med gremolatapotatis

4 personer

 

4 portioner    lax

1 påse             CajP Fiskrubb

600g                potatis

4 msk              olivolja

2 tsk                hackad vitlök

1 msk              rivet citronskal

1 msk              pressad citron

1 dl                  hackad persilja

                         spröd sallad

                        citron till servering

 

Borsta och tvätta potatisen noggrant. Koka dem i rejält saltat vatten tills de är klara men inte överkokta. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlöken försiktigt någon minut, vänd i potatis, citron saft och skal, persilja samt sallad. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vänd laxen i rubben så att den blir väl smaksatt runt om. Grilla laxen någon minut på varje sida. Servera laxen med den ljumna potatissalladen och en fin klyfta citron.

(foto matbild Gunnar Nydrén)

AUG03

Nu är semestern slut ...

Publicerad: 14:38 sommar | grill

.. men solen skiner och grillen kallar! Jag tror att vi skall grilla varje dag denna vecka och hålla kvar sommarkänslan. Tänkte använda lite recept från årets grillfolder - börjar veckan med ett smarrigt grillspett! Det är lite pyssel med potatisen, får Du bråttom så använd halvfabrikat.

Mixt grill med kronärtssås och pommes

4 personer

 

600g         fläskfilé

8 små        scharlottenlök

2 st            cocktailtomater

                  CajP BBQ-oil Original

8 st           grillspett

Till såsen:

100g         kronärtsskocka, i vatten, jag använder Paradiso

1 klyfta    vitlök

1 dl           créme fraiche

0,5 dl        matlagningsyoghurt

1 msk       olivolja

                  salt och svartpeppar

Till Pommesen:

4 stora     bakpotatis

                  olja till fritering

 

Såsen; lägg alla ingredienser i en mixer/matberedare och kör till en slät sås, smaka av med salt och svartpeppar.

Potatisen; Skölj och skrubba potatisen, skär dem sedan i stavar (med skalet på). Skölj dem noga och låt dem därefter torka ordentligt på en kökshandduk. Hetta upp oljan till ca 140 grader och förfritera pommesen, de skall bli mjuka utan att ta färg. Ta upp dem och ställ åt sidan. När det är dags att servera så fritera dem hastigt i het olja, ca 185 grader, tiss de är gyllenbruna och krispiga.

Grillspetten; putsa och skär köttet i kuber, ca 1,5x1,5 cm. Skala och dela löken, skölj och dela tomaterna. Trä upp snygga spett med kött, lök och tomat, pensla på grillolja och låt de marinera ca 1 timme. Grilla köttet på het grill och servera tillsammans med sås och pommes.


(Foto maträtt samt flaska Gunnar Nydrén.)

AUG02

Den smarriga desserten!

Publicerad: 10:07 fest | dessert

Helgens dessert blev en riktig favorit - enkel, snabb och sagolikt god!

I botten på glaset hade vi rårörda sommarbär och rabarberkompott men det spelar inte så stor roll vad det är, bara det är friskt och fräscht. På toppen spritsade vi vitt choklad och vaniljfluff. Gör den vita fluffen så här:

Vanilj och chokladfluff
4-6 portioner

2 dl    vispgrädde
80g    vit choklad
½ st    vaniljstång

Koka upp grädde och vaniljstång. Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke, slå på den heta vaniljgrädden och rör till det löst sig. Kyl ner grädden tills den är riktigt kall, gärna 0 till +2 grader. Vispa smeten som vanlig vispgrädde och spritsa upp den på toppen i glasen. Servera genast och njut!
AUG02

En väldigt god förrätt ...

Publicerad: 09:23 fest | förrätt

Cheescake på västerbottenost är jättegott! Jag lagade mat tillsammans med en kompis i helgen och tänkte dela med mig av vårt förrättsrecept. Denna cheescake kan förberedas några dagar innan och kan serveras tillsammans med många olika tillbehör. Vi serverade den tillsammans med ankbröst och päronsallad.

Västerbottencheescake
receptet ger 1 form, 12 bitar

5 skivor    grovt bröd av kavringtyp
3 msk    smält smör (ej margarin)

Kör brödet i en matberedare/mixer tills det är finsmuligt, tillsätt smöret och mixa några sekunder till, smaka av med salt och peppar. Tryck ut brödsmulorna på botten av en form (ca 20 cm).

2 dl     créme fraiche
2 dl    philadelphiaost
2 dl    riven västerbottenost
3 blad gelatin

Vispa créme fraiche med elvisp tills den tjocknar. Rör i philadelphia och västerbotten samt smaka av med salt och svartpeppar. Smält gelatinbladen enligt instruktionerna på förpackningen och vispa i det i smeten. Slå upp smeten i formen och ställ i kyl minst 4 timmar innan servering. Skär upp i tårtbitar och servera med Dina favorittillbehör, mums ...
AUG02

Plocka blommor är trevligt!

Publicerad: 09:07 sommar | dessert

Lavendelblommor har kraftig smak som passar jättebra att smaksätta socker med. Använd sedan det smaksatta sockret i kakor och desserter för att få lite blommig smak. plocka blommor (torra blommor, inte fuktiga) och lägg i en burk, slå på socker och sätt på locket. Skaka lite då och då, sila bort blommorna efter några dagar sedan är sockret klart att användas. Förvara i burk med tätslutande lock. Ha en fin dag!
AUG01


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!