Farmors trädgårdsland.

Publicerad: 17:11 sommar | grönsaker

Nyupptagna morötter är smaskens! Skala eller borsta dem, kok dem i saltat vatten någon minut, lägg upp på serveringsfat och ringla på lite honung och riv över lite citronskal, jättegott!
JUL31

Piggvar är gott!

Publicerad: 08:20 fisk

Igår åt vi en sjukt god piggvar - helt okomplicerat, bara enkelt och gott! Bakade i ugn med dillkokta potatis, nyriven pepparrot, hackade ägg och skirat smör.

Så här gjorde vi:

2 st hela, urtagna piggvar á 1,5- 2 kg räcker till 4-6 personer. Tvätta dem noggrant och torka av dem med hushållspapper. Skiva några scharlottenlökar och lägg på ugnsplåtar, lägg på fisken och ringla på lite smält smör. Krydda med flingsalt och vitpeppar. Ställ in i ugn 150 grader varmluft och baka dem i ca 50-60 minuter. De är färdiga när de släpper från ryggbenet. Servera tillsammans med potatis, pepparrot, hackat ägg och skirat smör.

Tokgott!
JUL31

Finfika!

Publicerad: 15:03 kakor | fika

Mårten bjöd på fin-fina muffins idag. Jättegott med både choklad och citron! Här kommer Mårtens muffinsrecept, baka gärna dessa delikatesser på stört ;p

 Choklad och citronmuffins

2 dl                      socker

2 st                      ägg

50g                      smör

1 dl                      mjölk, 3%

3 dl                      vetemjöl, gärna special

1,5 tsk                bakpulver

2 msk                 kakaopulver

3 tsk                    vaniljsocker
1 st                      citron (3 msk finrivet stal + 2 msk pressad saft)

Vispa ägg och socker luftigt med vispmaskin. Smält smöret och blanda i mjölken. Rör i mjölkblandningen i den uppvispade äggsmeten. Blanda de torra ingrediensrena och sikta ner det i smeten. Rör om så att det blir en jämn smet. Slå upp i muffinsformar och grädda i ugn, varmluft 200 grader i 12-15 minuter.

 

Hoppas att Ni får en mysig fika!

JUL26

Plocka blommor!

Publicerad: 10:31 dryck | snaps

Brännvin smaksatt med Johannesört är väldigt gott! Detta är vårt familjerecept på favoritsnapsen.

Plocka endast fina, nyutslagna blommor och ktaftiga knoppar. Lägg dem i en glasburk med tätslutande lock och häll på rent, okryddat brännvin. Låt det stå knappt en vecka och vänd burken morgon och kväll. Det är viktigt att burken förvaras mörkt, färgen på brännvinet blir finare då. Sila av blommorna genom kaffefilter, låt det hänga i 30 minuter, tryck inte på blommorna, då blir snapsen grummlig. Förvara det kraftiga extraktet på glasflaska mörkt och svalt. Tillsätt lite, ca 6-8 cl extrakt till 70 cl ren sprit, det brukar bli lagom smakstyrka.
JUL24

Fredagsmys!

Publicerad: 14:44 dryck | bål | sommar

Fredag, dax att blanda favoritbålen! Det är väl ingen skräll att fläder är med på ett hörn … Här är vårt favorecept på bål:

 

Rose’s ginbål

ca 10 glas

 

40 cl   gin

10 cl   Rose’s Lime

2 st    citroner

8 stora          jordgubbar

1 l      flädercider

1 dl     koncentrerad flädersaft till iskuber

 

Kyl alla ingredienser innan det är dags att blanda bålet. Blanda flädersaften med vatten och frys dessa till istärningar. Skiva citronen och jordgubbarna i tunna skivor. Slå gin och Rose’s i en bålskål, fyll på med frukt, is och avsluta med cidern.

JUL23

Om det regnar - då grillar vi på spisen eller i ugnen!

Publicerad: 07:00 grill

Lite regn stoppar oss inte, klart vi skall grilla. Alternativ ett är så klart parasoll men blåser det och är allmänt trist kan man ju faktiskt vara innomhus också. Om Du använder grillstekjärn så undvik smaksättare med mycket socker i, t ex olika varianter av bbq-sås. De bränns lätt vid, grilla då istället i het ugn på galler, det blir kalasgott!

JUL22

Vinbärsgelé

Publicerad: 10:00 saft & sylt | sommar

Gott som tusan och så himla användbart - i såser, matlagning och som finfint tillbehör till kött och fågel. I vårt område växer det en massa bär vilt så vi plockar mängder och gör saft, sylt och gelé.

Här kommer ett väldigt enkelt och bra recept.

Röd vinbärsgelé

 

2 kg    röda vinbär (knappt mogna)

1 påse          Gul Melatin

750g   socker

 

Skölj bären och koka upp dem tillsammans med 2-3 dl vatten tills bären sprängs. Låt moset rinna av i silduk minst 30 minuter. Mät upp saften, bet skall bli 1 liter. Rör ner Melatinet i den osockrade saften och låt det koka kraftigt i 1 minut. Tillsätt sockret och låt det koka i ytterligare 1 minut. Skumma av eventuella orenheter som fyter upp. Slå gelén på rena glas (gärna Atamonsköljda). Låt gelén svalna innan Ni sätter på locken.

JUL21

Tänd grillen i tid!

Publicerad: 09:00 grill

Ni har säkert hört det förr men det tål att sägas igen - tänd grillen i god tid! Det är det viktigaste rådet till alla grillfantaster (och det vi slarvar mest med tror jag).
JUL20

Tårta är gott!

Publicerad: 13:00 kaka | sommar

Sommartårta med massor av bär är väldigt gott. Men för att den skall få det där lilla extra så är det viktigt med fin vaniljkräm, här är mitt favo-tårtfyllnings-vaniljkräm:

Vaniljkräm

(ger ca 5 dl färdig kräm)

 

2,5 dl          vispgrädde 40%

1 dl             mjölk, 3 %

0,5 st          vaniljstång, fet och fin

0,75 dl        strösocker

1 st            ägg

3 st            äggulor

1,5 msk      maizena

 

Koka upp mjölk, grädde och 1 msk socker tillsammans med de urskrapade fröna och stången från vaniljen. Låt stå och dra i ca 10 minuter. Rör samman socker, ägg och äggulor, rör tills det löst sig. Rör ut maizenan i 1 msk vatten och rör ner den också. Koka upp gräddmjölken igen och vispa ner i äggblandningen. Sätt tillbaka på spisen och sjud försiktigt smeten till en tjock kräm under ständig vispning. Låt svalna och använd sedan krämen som fyllning till tart, paj och tårtor.

JUL19

Vassa verktyg!

Publicerad: 09:00 kniv | redskap

Halva nöjet är att ha vassa, bra, sköna knivar! De behöver inte vara de snyggaste eller dyraste, det viktigaste är att de är skarpa och passar handen perfekt. Prova Dig fram till en kniv som passar Din hand innan Du köper - det är väl investerad tid.

Besök gärna :
http://www.vikingsun.se
för bra information om olika knivar.

(fotograf Gunnar Nydrén)
JUL18

Citronerna blev till curd

Publicerad: 11:00 marmelad

Vad gör man när lemoncurden är slut och man ändå är sugen på en klick? Jag letade fram min gamla receptbok och hittade ett fin-fint recept. Enkelt, snabbt och väldigt gott! Här kommer receptet, lägg gärna till yttrligare en smak t ex. vanilj, kardemumma eller lite lime. 

Lemoncurd
2 st citroner
100 gram smör (inte margarin)
2 st ägg
2 dl socker, helst råsocker strö men vanligt socker funkar också bra

Vispa gulorna tillsammans med 1 dl socker tills det är vitt och fluffigt. Riv skalet av 1 citron och pressa saften ur 2 citroner. Lägg safr och skal i en kastrull till¨sammans med smöret och 1 dl socker. Låt det koka upp onder omrörning och slå det kokhett över äggvispet under kraftig vispning. Slå tillbaka curden i kastrullen och låt den sjuda sakta tills krämen tjocknat. Slå upp på ren burk och förvara i kylen. Den är godast att ätta direkt men håller någon vecka i kylen.

Lycka till, det blir kalasgott!

JUL17

Riktigt god färskpotatis

Publicerad: 08:00 Potatis | Sommar

Det finns nog inget som är så gott som de svenska färskpotatisarna!
För att de skall bli så goda som möjligt brukar jag koka dem såhär.
Skölj, borsta och tvätta dem noggrant. Lägg dem i en kastrull och slå på
friskt, kallt vatten. Salta rikligt, smaka på kokvattnet, det skall vara rejält salt.
Lägg en generös knippe dill på toppen. Koka upp och låt det koka livligt några
minuter. Stäng sedan av spisplattan och låt potatisen stå kvar och mysa tills
de är mjuka. Då får Ni fin sälta, perfekt konsistens och ljuvlig smak!
JUL16

Den ensamma ananasen!

Publicerad: 23:53 Ananas | Marmelad

Det verkade onödigt att den skulle stå där och vissna. Så det fick bli marmelad av den. Busenkelt och väldigt gott! Jag gjorde marmelad på en ananas och det blev en fin liten burk. Så här gjorde jag:

Ananasmarmelad, blir ca 6 dl färdig marmelad
600g ananas, skalad och stocken bortskuren (1 medelstor ananas)
1,5 msk pressad citron
250g strösocker
1 tsk röd Melatin

Dela ananasköttet i bitar och mixa det tills det blivit finhackat. Lägg ananasen i en kastrull, låt det koka upp och sedan sjuda i 10 minuter under lock. Tillsätt socker och citron, låt det sjuda ytterligare 10 minuter under lock. Blanda Melatin med 1 tsk socker, tillsätt det i marmeladen under omrörning och låt det koka 2 minuter under fortsatt omrörning. Drag kastrullen åt sidan, skumma av eventuella orenheter som flytet upp och slå upp marmeladen på varma, rena burkar. Tillslut genast och kyl dem. För att förlänga hållbarheten så skölj gärna ur bunkarna med lite Atamon.

Jag använde en extrasöt ananas, då räcker 250g socker väl. Är ananasen lite kärvare så tillsätt lite mera socker. Jag har testat lite varianter, det blir väldigt gott med en vaniljstång i eller några bitar kanel.
Lycka till!
JUL15

Nu är det bråttom!

Publicerad: 10:02 Sommar | saft & sylt | hittegods

Är Ni snabba hinner Ni plocka en omgång fläderblommor till sedan är det över för i år. Vi kokar massor med saft varje år. I år har vi förbättrat receptet – nu smakar dem ljuvligt av blommor och citron utan någon besk bismak. Prova gärna vårt nya recept!

Fläderblomssaft

75 st.   fläderblomsklasar
2 kg     strösocker
3 st.     citroner
25g      citronsyra

Plocka 75 fräscha blomklasar, plocka bara blomklasen, inte blad och långa stjälkar. Lägg blomklasarna i en rymlig skål. Skölj citronerna noggrant, skala dem med potatisskalare, lägg skalet på blommorna. Skala bort det vita beska skalet och skär citronköttet i tunna skivor, lägg dem sedan på blommorna. Koka upp 2 liter vattnet tillsammans med sockret. Lös upp citronsyran i lagen och slå den kokheta sockerlagen över blommorna. Tryck till blommorna så att de kommer under ytan (annars blir de mörka och tråkiga). Låt stå övertäckt i ett dygn. Sila saften, bäst blir det med silduk / saftmaja men det går även bra med finmaskig sil. Låt saften hänga i silen några timmar, obs – tryck ej på blommorna, då blir saften grumlig. Slå sedan saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast.

Saften funkar fint att frysa eller slå på fina flaskor och förvara i kylen. Om saften skall förvaras i kyl så skölj ur flaskorna med Atamon och tillsätt Atamon i saften (se instruktionerna på förpackningen).

Lycka till!

JUL15


 

Hej, välkommen!
Här i bloggen delar vi med oss av recept, tips och dryck. Mat, dryck och konfektyr är det bästa vi vet, hoppas att Ni hittar något gott här! Lycka till vid spisen!